Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

om att kasta den berömda första stenen

”Den som är utan synd
må kasta första stenen”
är en devis som aldrig
skulle fungera idag

Människan är så full
av självrättfärdighet
att stenarna direkt
skulle hagla, och döda

Att tala om synd är ute
Inget som längre skall omtalas
utan istället gömmas undan

Trots känslan av skuld
Trots känslan av skam
-är dagens moderna människa
utan synd

Sådant tal hindrar nämligen
självutveckling och framstegsanda
Sådant tal är bannlyst i vårt samhälle


Trots att jorden ropar av allt blod
som blivit spillt på egoismens altare
skall vi ideligen itutas att vi står utan skuld
till att det som skett, sker och kommer att ske
på grund av våra egna handlingar
och att dessa skulle ha en
konsekvens för omvärlden

Ty utan synd är vi inte
utan skuld står vi inte
utan skam lever vi inte

Trots terapi
piller
bedövningsmedel

vittnar vårt inre om sanningen

Samvetet tiger ej om vi bara lyssnar


Ty du människa har handlat så
konsekvensen får du bära
och de efter dig…

Därför upplever du skuld
Därför känner du skam

Ty syndar det gör du…
Endast dårarna vill invagga annat

Sluta lyssna till ovärdiga
De vars värden för länge sedan
blev till salu
De vars röster vill vyssja till sömn
De som säger allt är väl
då världen står i lågor
De som spelar violin
då fartyget sjunker
De som vill stryka honung
på gapande sår


Synden är inte för några få
Den gäller alla
dess konsekvens likaså

Vänd ditt hjärta bort från sådant
som vill förminska dig
förnedra dig som person
förgöra dig som människa

Vänd ditt hjärta från sådant
som frestar men aldrig
ger…frid…

Sök helighet ej häftighet
Sök renhet ej tillfällig njutning
Sök djup under ytan
Sök mening istället för meningar
Sök svar mer än nya frågor
Sök vishet inte bara kunskap
Sök bortom det vi bara vet

Sök mer än det som lättast erbjuds
Sök det som är lätt att förstå
men svårt att hålla
Inte det som verkar svårt att förstå
men som inte utmanar ditt liv


Lyssna på obekväma röster från
tuffa plaster
Inte sammetslena röster
som gett upp


Lyssna med uppmärksamt öra

För rösterna blir färre, dess ljud svagare

och en dag blir de tysta…




…medan stenarna fortsätter vina




Fri vers av Regular
Läst 290 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2011-01-03 14:31



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Otroligt bra.

Applåd och bokmärke.
2011-01-24

  aol
en stark berörande skrift med ett rikt betänkansvärt innehåll
2011-01-15

  walborg
Jag blir så tagen och så berörd av kraften i alla orden här om egoismen, skamlösheten, oviljan att bära skuld, som ju är naturligt för en vuxen mogen hel människas utrustning!
2011-01-03

    ej medlem längre
Bra skrivet!
2011-01-03
  > Nästa text
< Föregående

Regular
Regular