Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Dagens Lindemann XI

 

I dessa tider där borgerliga partiet styr Sverige in i år 2011 tycker jag det är viktigt för allmänheten att få upp ögonen för vad egentligen ett vänsteralternativ står för och vad det innebär. Många människor missförstår hur vänsterinriktade ideologier vill forma samhället. Tankarna och begreppen kring broderskap, jämlikhet och solidaritet är något som till exempelvis marxismen för fram. Likheten med det kristna budskapet där är slående, då den också för fram samma värderingar.

I dagens samhälle förekommer ordet solidaritet allt mer sällan. Att alla har ett lika värde, verkar då rimma illa med hur samhället av idag ser ut. Begreppet klingar ålderdomligt  i ett hippt samhälle där de flesta vill förverkliga enbart sig själva med resultatet att det blir på andras bekostnad, den svages. Jag vill föra fram en stilla bön om en solidaritet med din nästa, där vi inser den nästes värde.

Några av er läsare invänder säkert med att ta fram det forna öststaternas kommunistvälde som ett avskräckande exempel på att vänster ideologin byggd på marxismen inte fungerar  i praktiken. De staterna praktiserade inte någon vänsterideologi, utan en fascistoid diktatur.

Det är marxismens dilemma att det är svår att omsätta dess idéer i praktiken då människorna som utövar den i maktställning inte är såpass goda att de omsätter idéerna fullt ut.

Det jag vill ha sagt är att varje människa med något samvete rent automatiskt tänker solidariskt gentemot det svagare grupperna i samhället och värnar om dem. Det är skillnaden mellan samhälle och civilisation. Det förstnämnda kan styras borgerligt, men det är först när man bygger upp ett samhälle utifrån solidaritet, jämlikhet och broderskap som en civilisation kommer till stånd.
Prosa av Mr Lindemann VIP
Läst 708 gånger och applåderad av 21 personer
Publicerad 2011-02-08 16:52

Författaren Mr Lindemann gick bort 2012. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.Bookmark and Share


  Filosofen2
Gillar denna text, som tar upp så många områden vårt samhälle brister i.

Din klara åsikt, din röda tråd får mig att läsa från
a-ö.... Du fångar uppmärksamheten genom ditt
öppna sinne. Solidaritet och styrka mellan människor
ger de svaga en hint om vinst..

Tack denna text bokmärker jag för den är så viktig!!!
2011-08-25

  Gisela Nordell
det är fint med solidaritet och broderskap
och inte vinna på den svages bekostnad
med "den starkes rätt" som ofta sker.
Det är viktigt att ofta framföra dessa tankar
så de lever vidare och skapar ett gott samhälle
där många kan föra sin talan och leva sina liv
i samklamg med varandra och få möjlighet att utvecklas
2011-02-18

  Jonas Hellström
Mycket viktig text. Sanningen - om man ser det lite mer ur ett vetenskapligt perspektiv - är att den ursprungliga socialdemokratin har betytt väldigt mycket för vårt lands utveckling. Socialdemokratin har hela tiden varit socialliberal, eftersom den tidigt tog avstånd från planekonomi. Oppositionen är i mångt och mycket också socialliberal (undantag: framför allt vissa moderater, varav en del är konservativa och en del är nyliberaler). Tyvärr har Alliansen uppträtt okänsligt och taktlöst i vissa nyckelfrågor - ja, rent ut sagt utan medkänsla. Deras lycka har varit, att väldigt många väljare - helt osentimentalt - prioriterar skattesänkningar. Hade de ägnat sig åt att jaga verkliga bidragsfuskare i stället för att införa det mot sjuka, arbetslösa och pensionärer diskriminerande jobbskatteavdraget, så hade säkert de flesta hyllat deras ambitioner. De angriper alltså rätt problem - fast på fel sätt.
Ledstjärnan för allt mänskligt handlande bör vara barmhärtighet - och idealet vore förstås att detta med fördelningspolitik spontant fungerade i vår mänskliga gemenskap utan tvångsmedel. Den näst bästa lösningen - om än med vissa brister som vi får leva med - torde vara revisionistisk socialdemokrati som den fungerade för ett antal decennier sedan. En bra balans mellan frihet och politiska beslut finner vi hos Tage Danielsson som - trots sin tydliga socialistiska profil - de sista åren av sitt liv ilsknade till rejält på i stort sett alla svenska politiker.
2011-02-16

  Bibbi VIP
Skriver under på walborg här.
2011-02-11

  Mr Lindemann VIP
Gehenna:
Tackar här för ett empatiskt inlägg, ja
empati krävs nog för att solidaritet
skall utvecklas här i Sveriger och
anorstädes. Vi lever ju nu i ett
narcisstiskt samhälle, då krävs det nog
en kurs i att bli psykopat för att klara
av det klimatet.
2011-02-09

  Mr Lindemann VIP
Purplepea:

Sveriges välstånd byggdes upp utifrån tron på folkhemmet, Per Albin Hansson riksdagstal som blev ett ideologiskt dokument med enorm betydelse för socialdemokratins uppbyggnad av ett jämlikt samhälle.
Det kallas broderskap,jämlikhet, solidaritet.
Det är kanske är en hemlighet att vänsteranhängare önskar se jämlikhet? Ifall du har intresse så kan du googla på det ”jämlikhet, solidaritet, broderskap” så hamnar du främst i en socialdemokratisk blogg eller idèdeabtt.
Vi lider ju inte här av intellektuell inkontinens?
2011-02-09

  tehdog
Jo, man tycker ju att det inte ska vara så mycket svårare än så. Men sedan måste vi också få göra vår röst hörd, vi som krossar och går på.

En rolig grej kan jag tycka vara att vänsterparti rimmar så gott med skrämseltaktik. Och att ekonomin, vars ordagranna betydelse är något i stil med att hushålla, enbart skapar skrot; överflöd för vissa och fattigdom för andra.

Men att människor som växt upp och dragit lättjans suckar under paradigmens parfymerande smog tro jag aldrig kommer hända. Särskilt som jag inte är bättre själv. Men en dag kommer systemet utplåna sig själv, likt den cancersvulst den har som förebild.

One love!
2011-02-09

  Julio
När man ligger i dödsängen. Räknar man inte pengar, Utan dagar. I slutändan handlar det om att tänka på sin näste. Men oftast händer det när man hamnar själv i en desperat situation.
2011-02-09

  Pitbullpudelns kärna
Intressant tankevärd och bra formulerad text!

Ytterligare några reflektioner skulle jag vilja lägga till:

I vilket ideologisk förtecken än begreppet solidaritet formuleras är det ett andast tomt begrepp om inte det finns en levande medkänsla hos människan med den andres utsatthet för olika orättvisor. Det som är skrämmande med dagens nya svenska "arbetarklass" är hur lätt medkänslan har vänt till likgiltighet inför orättvisorna i dagens samhälle. Det krävdes några jobbskattesänkta hundralappar mer i plånboken för att den nya Svensson skulle vända blicken mot en perverterad form av moraluppfattning: Det som är god moral är det som är och gör gott för MIG.
2011-02-09

    purplepea
Kära purplupea(Vad tusan äör det för
nickname)

Det finns ingenting i din kommentar
somvisar på gedigen underbyggd
sakkunskap, så du kan alltså inte hävda
motsatsen till mitt flum


Nu vet jag inte om att det var en kommentar riktad personligen emot mig i och med att du kommenterade mitt val av "nickname". Men svaret på er fråga är: Purple peas har en tenderar att växa mest framgångsrikt i tempererat klimat. Vilket jag var av intryck att poeter.se är... ett "temperat klimat". Därav mitt val.

Men till sakfrågan. Ni jämför Marxism med dagens vänsteralternativ. Vänsterpartier i Sverige är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet, Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska Partiet och Sveriges Kommunistiska Parti. Menar ni att om jag röstar för.. ex Socialdemokraterna så kommer vi att få ett jämlikt och solidariskt samhälle? Under det socialistiska styret under 80- talet växte miljonärerna med stor % och fördelningar av rikedommar skiftades radikalt.

Mr Lindemann man måste veta vad man vill säga om man vill få något sagt. Annars blir det bara ord, snygga ord. Men utan betydelse.
2011-02-09

  Ewa-Britt Nilson VIP
Oavsett vilket styre ett
land har går det sönder
under om det ej finns med:
Liberté Égelité Fraternité.
Väl skrivet igen Mr*L!
2011-02-09

  Mr Lindemann VIP
Kära purplupea(Vad tusan äör det för nickname)

Det finns ingenting i din kommentar somvisar på gedigen underbyggd sakkunskap, så du kan alltså inte hävda motsatsen till mitt flum
2011-02-09

    purplepea
"Likheten med det kristna budskapet där är slående, då den också för fram samma värderingar."

hahahh... förlåt med vet du igentligen vad du pratar om? Möjligen i Marx tankevärld men inte i dagens "vänsteralternativ".

Hur man flummigt kan påstå att dagens "vänsteralternativ" sätt..låt mig citera "solidaritet, jämlikhet och broderskap som en civilisation kommer till stånd" är för mig helt obegripligt. Det finns ingenting i din text, som understrycker dina påstående, bara lösryckta fragment.
2011-02-09

  Mats Henricson
Förlåt, "Nalle Puff" skulle det vara..
2011-02-09

  Mats Henricson
Först :Bra skrivet , Lindemann ! Sedan får man kalla kårar och rysningar i ryggraden när man läser "Kalle Puff" en bit ner !
Bara att bunta ihop socialdemokratin med den demoniska nazismen är ju så sjukt så att man baxnar ! Det trygghetssystem som socialdemokratin byggde upp (som den fascistoide Puff kallar "ett samhälle för pöbeln" , vad är pöbeln , Puff ? Är det vi som går och demonstrerar för rättvisa , är det människorna i Egypten som gör detsamma ? Det du skriver utstrålar ett elitistiskt människoförakt som hör hemma i en unken feodal överklassvärld ! Gud bevare oss för sådana människor som Du !
2011-02-09

    Tea Alex VIP
Det negativa, som jag kan se, med vänsterpolitik är att den oftast går hand i hand med uppfattningen att människor skulle vara inkapabla att ta egna beslut. Vanliga argument hos vänsterpartier är t.ex. att människor inte själva vet vad de behöver, utan att staten ska bestämma hit och dit. T.ex. räknar man inte med att människor kan ta hand om sina egna barn. Många på vänstersidan tycker det är fel att föräldrar får välja skola på egen hand åt barnen och man blir upprörda över att människor själva vill bestämma över sina liv t.ex. när det gäller att själva avgöra som föräldrar om en förälder ska vara hemma på heltid ett par år om det är något man upplever att familjen mår bra av. Där går man då in och lägger sig i om det är mannen eller kvinnan som är hemma mer, utan att förstå att detta är integritetskränkande. Givetvis ska människor själva få bestämma hur de vill leva sina liv, det förstår väl de flesta om de bara tänker efter. Mkt med vänsterpolitik är ju också bra, men just dessa integritetskränkande tendenser där politiker lägger sig i för mycket istället för att ge människor friheten att leva som de själva vill gör att många jag känner gått över till att rösta blått. Inte så konstigt att den blå sidan vann vid förra valet.

Tack för intressant läsning! :) Ha en fin dag!
2011-02-09

  shiiva
Ska tänka på detta..
2011-02-09

  anits VIP
Mycket tänkvärda rader
2011-02-08

  walborg
Makronivå och individuell nivå - ju mera värderingarna sammanfaller så gott det går att realisera, vilket ju är en process hela hela tiden, desto tryggare och godare samhälle får vi.
2011-02-08

  Valdemar Anders
Håller inte riktigt med dej om det du skriver i sista stycket..Jämlikhet, broderskap och solidaritet är ju ganska nya begrepp. Civilisationer har vi haft ända sedan urminnes tider. Romarna, Inca- och Aztekcivilisationerna hyllade ju knappast solidaritet och jämlikhet..
Skulle vilja säga att det var de liberala tankarna på 1700- talet om broderskap, jämlikhet och solidaritet som blev startskottet till skapandet av de moderna demokratierna.

Fina tankar och bra skrivet Lindemann!
2011-02-08

  Line W
Tänkvärt och viktigt med ett engagerande språk!
2011-02-08

  Deliria
vet inte vad jag skall skriva mer än att det är ungefär exakt vad jag tänker. och hur livrädd jag blir för den politik folk accepterar idag, utan att tänka två steg, utan att se hela samhällets struktur.
2011-02-08
  > Nästa text
< Föregående

Mr Lindemann
Mr Lindemann VIP