Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Dagens Lindemann XII

 

Nu i dagarna då olika sexuella inriktningar återigen är på agendan, ställer jag mig frågan ifall det finns fler bokstäver att tillhandahålla för HBTQ-rörelsen(Homosexuella- bisexuella och transpersoner samt Queer). Anledningen till att jag ställer mig frågan är att även de personer som känner sig vara asexuella, vill bli sedda. Deras behov av ickesexualitet kan även den uppmärksammas. Sedan finns det säkert fler grupper som vill vara med i rörelsen och som identifierar sig utifrån en för dem specifik sexualitet.

Under början av 1800- talet gav psykiatrin upphov till att sexualiteten spaltades upp i olika sexuella inriktningar Sexualiteten som urkraft urholkades och blev en psykiatrisk konstruktion där individer utifrån sin sexuella inriktning fick en identitet att spegla sig i. Denna konstruktion har till följd att personer än idag identifieras utifrån sin sexualitet. Tyvärr ger denna kategorisering av sexualiteten en alltför ytlig och snäv bild av människorna som hamnar in i denna illa underbyggda mall.

Själen gäller inte längre, den har ju Psykiatrin bortrationaliserat. Istället är det kemiska substanser i hjärnan som gäller. Även det här med att varje människa har en ande, låter för suspekt i det moderna samhället . Återstår alltså endast sexualiteten att identifiera sig med.

Man kan fråga sig, ifall sexualiteten ses som en urkraft, skall då människan identifiera sig med den utifrån vad denne för tillfället anser vara sexuellt attraktivt? Den identifieringen med utgångspunkt från en tillfällig sexuell attraktion, har ansetts gångbart under flera årtionden i samhället. Är vi människor då inte mer än enbart sexualitet?
Prosa av Mr Lindemann VIP
Läst 1140 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2011-11-26 12:55

Författaren Mr Lindemann gick bort 2012. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.Bookmark and Share


  LassO
det kan man fråga sej, när vissa håller på... och orerar äver just detta
2011-11-29

  helenita VIP
Intressant tanke och reflektion!! psykiatrin har gjort
så många blundrar genom åren, jag ger inte
mycket för deras indelning i "kaster"
2011-11-29

  walborg
Kropp, Själ och Ande
Dessa tre är vi skapade av
Det är tydligen alltför svårt att räkna till tre för många många människor på vår jord.
2011-11-26

  Mr Lindemann VIP
När det gäller sexualiteten är källan

Michel Foucaults "sexualitetns historia"
Sedan tar jag inte upp ngt om psykologin, utan det är väl för att vara mer detaljerad den biologiska grenen av psykiatrin som tar upp det här med det kemiska substanserna
2011-11-26

  objekt3
Jag tänker på två saker psyikatrin som du refererar till är hundra år senare. Även det är inte psykologin som forskar i neurologin det är biologin och möjligtvis psykiatrin.
2011-11-26

  Eva Langrath VIP
Ord som tål att läsas och fundera över
2011-11-26

    lory
läsvärt
2011-11-26

  Pitbullpudelns kärna
Intressant reflektion och bra skriftat Mr Lindeman!

Är allt det här kulturellt betingat? Nyanserna i självuppfattnigens snårigheter synes mig vara mer varierande och problematiserade om man följer debatter t ex nere på kontinenten där fler kulturella, politiska, filosofiska m fl kriterier hålls upp. Ur detta perspektiv känns det minst sagt andefattigt att helt och hållet identifiera sig med sin sexualitet, vilken den än må vara. Svensken i stort har varit effektiv i sitt botaniserande på erotikens alla polymorfa uttryck, men verkar ha försummat att en människa är så mycket mer än så. Man kan oftast med lätt och skämtsam ton diskutera de sexulla spörsmålen kring ett svenskt fikabord eller på en middagsbjudning, men ta upp en vinkling som bottnar i ett kriterium från ett filosofiskt, politiskt eller något annat kulturellt betingat perspektiv och det blir garanterat pinsamt tyst. Den svenska skolans påvra syn på värdet i en allmänbildning är en björntjänst i det långa loppet. För en hormonstinn tonåring kanske det inte är ett akut problem om filosofins historia eller vilka tankeverktyg dessa kan erbjuda, men när hormonernas glöd en dag falnar kan det vara bra att ha några andra perspektiv att plocka fram ur bakskallen. Överhuvudtaget så är det nog sunt att fråga sig själv då och då genom livet vad man identifierar sig med inom en själv, och varför.
2011-11-26
  > Nästa text
< Föregående

Mr Lindemann
Mr Lindemann VIP