Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Texten är delvis snodd från Jonny Fagerström (med godkännande)
Life Hour

 

Ikväll drar WWF:s hårt lanserade jippo igång, Earth Hour, då ni alla förväntas släcka ljuset som någon slags symbolhandling, en uppmaning till politikerna att agera.

Den reklam som överöst oss i tidningar och på olika sajter är ju givetvis inte gratis, den kostar miljoner, miljoner som kunde används på ett betydligt bättre sätt. Var kommer då dessa miljoner ifrån? Jo från er allas inbetalda pengar för att ex vara isbjörnsfadder.

Alla skall släcka ner alla lampor för att visa ”solidaritet med klimatet”. I nästan all mytologi är emellertid mörkret liktydigt med ondska, vidskepelse, smuts och sorg.

Miljoner människor på jorden lever utan mat, medicin och rent vatten i utkylda bostäder och i smutsiga och rökiga miljöer. Man försöker förgäves värma sin mat och sina bostäder i elden från torkad avföring och ofta från de sista spretiga resterna av en sedan länge avverkad vegetation. Det dessa människor främst behöver är tillgång till billig energi. Elektricitet.

Varför skall Afrikas och Asiens fattigaste bara kastas till några solceller eller ett vindkraftverk från en hjälporganisation, och därefter tvingas välja mellan att driva kylskåpet eller lampan på den lokala läkarstationen? Allt medan Västvärldens politiker och miljöorganisationer applåderar sin egen förträfflighet och höga moral över trams som earth hour.

 

Att delta i denna manifestation är ett slag i luften och ett sätt att visa att man inte förstått ett endaste dyft av världens verkliga problem. Det visar också att Västvärlden under förevändningen av ett klimathot, som man inte ännu vet tillräckligt mycket om, under överskådlig tid inte kommer att efterkomma de verkliga behov som jordens fattigaste har. 

Under flera decennier nu så har domedagsprofeterna proklamerat jordens undergång och att oljan och maten ska ta slut. Slutsatsen är att människan är en ohyra som borde utrotas.

Dessbättre har inget av detta slagit in. Människans intellekt och uppfinningsrikedom har efterhand löst alla de problem hon ställts inför. Trots allt har jorden aldrig tidigare fött så många, aldrig har fattigdomen minskat så mycket och aldrig har så många människor levt i ett fritt och demokratiskt samhälle.

Låt inte mörkret vara symbolen för framtiden ikväll. Tro på människan och tänd istället alla dina lampor mellan 2030-2130 och visa att inte vidskepelse och dumhet får ta över.

Låt timmen bli en timme i ljuset som en symbol för människan och framtiden, en framtid som kan bli ljus om vi struntar i domedagspredikningar och det dystopiska synsätt som diverse miljöorganisationer vill pådyvla oss.

Låt oss ikväll fira "Life Hour" och låt det bli en manifestation för framtiden och i solidaritet med alla dem som inte har något elektriskt ljus att vare sig släcka eller tända.

 

 
Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Lena Krantz VIP
Läst 718 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2011-03-26 18:37Bookmark and Share


  Lennart Bång
Mer isbjörnar till alla! Och ljus på jorden :) Bra.
2011-03-27

  RogerIvan
Att släcka lampan en timme för att det finns fattiga som inte har någon lampa, det känns lite som när man gick i skolan och var tvungen att äta upp sin lunch därför att det fanns svältande barn på en annan plats på jorden.
Vad jag vet så blev ingen av de svältande mindre svältande pga att jag var tvungen att äta upp min mat.
2011-03-27

  Henrik Sjöberg VIP
insiktsfullt skrivet
2011-03-27

  tom boreland
wwf bildades en gång för att tvätta mutpengar
för den amerikanska vapenindustrin.
en märklig organisation, lika kontra-
produktiv som resten av den så kallade
miljörörelsen
2011-03-27

    pilsner2b
många ord....
och rader.....
2011-03-27

    AA VIP
Bra och insiktsfullt.Vi måste hoppas och det minsta vi kan göra är att manifestera. // AA
2011-03-26

  Lena Krantz VIP
Nina

Insåg att det kanske var lite överord trots allt och ändrade just den passagen lite.

Tack!
2011-03-26

  Nina Ahlzén
Blir alltid lite misstänksam när någon "vet" hur saker och ting VERKLIGEN är, vilken sida man än tar, som här i klimatfrågan. Och
påståendet;
"Dessbättre har inget av detta slagit in, och kommer aldrig att göra det.", känns lite höftat. Men jo, jag skulle faktiskt vilja veta "sanningen" om klimathotet och varför så många tänker släcka ikväll. Tror inte på svartåvitt-tänkandet, tyvärr.
2011-03-26

  Mr Lindemann VIP
Ja, det gäller att göra en manifestation!
2011-03-26

  Njord
Mycket insiktsfullt skrivet Men vi kan ju luras till vad som helst till och med att släcka ljuset! BRA!
2011-03-26

  Lili Samuelsson VIP
" i solidaritet med alla dem som inte har något elektriskt ljus att vare sig släcka eller tända."
japp, där satt den och jag hade inte tänkt släcka en endaste liten lampa och efter den här texten tror jag att jag drar på hela lägenheten i ljus.tack
2011-03-26

  Larz Gustafsson VIP
Jag kommer definitivt att vägra att släcka ljuset.
2011-03-26
  > Nästa text
< Föregående

Lena Krantz
Lena Krantz VIP