Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


ecce homo

Vad är en person?
En uppsättning tankar?
Vad är en människa egentligen?
Ett virrvarr av genetisk DNA?
Ett gytter av naturens nyck?

Vad är kärlek?
Ett desperat försök att hålla odjuret inom oss tillfälligt bundet
genom ömsesidiga nyttoprinciper?

Egoistiska spel vår egen person till gagn?
För att kunna klämma ur några fördelar extra
Några tilläggsår att räkna till godo,
från en stam som endast tänker detsamma?

Eller vittnar kärleken om något mer,
något större?

Något som spräcker barriärer,
mellan det som är nyttigt
och det som är nödvändigt?

En kvarleva från en tid
då allt var, som det var menat?

Något som sträcker sig ut,
bortom det vi inte kan se,
eller mäta
men väl
känna
uppleva
intuitivt förstå?

En ovetenskaplig vetskap
som talar högre än all mänsklig logik

Som får en mor att riskera liv och lem
för sin telnings väl och ve
Som får män att förvandlas
från ynkryggar till hjältar,
av en enda blick från sitt hjärtas utvalda

Som får människan att växa ur sitt skal
av kött och blod
sträcka sig upp
fylla sin potential
bli något mer än hon var

Se människan!

Både lägre än maskar
och förmer
än jordens alla varelser
på en och samma gång

Kronan på verket
av en fallen skapelse

av stoft till stoft
liggande på marken
en fallen staty
vittnande om en hög
men utdöd civilisation
En kvarleva från större dagar

torrlagda ben som vitnat av sol

Men ändå
blås kärlekens vind på henne
och hon vaknar på nytt
reser sig upp
förstummar sin omgivning


…och de säger att det inte finns
något mer än vi kan se och mäta





Fri vers av Regular
Läst 288 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2011-04-19 14:34



Bookmark and Share


  Blåbäret
du har fått en sådan klar och tydlig röst...härligt att läsa
2011-04-20

  walborg
En stark text om kärleken och kärlekens kraft - kropp, själ och ande - alla tre består vi av.
2011-04-19

    ej medlem längre
Så bra skrivet!
2011-04-19
  > Nästa text
< Föregående

Regular
Regular