Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En vintersaga: Transsibiriska

Vindervädret är väldigt olika
från Sibirien till Shanghaj,
från Torneå till Moskva.
Kyligt regn i Shanghaj, men inte kallt,
i Peking skär isande sibiriska vindar genom märg och ben
med dolkiga istappar.
Men i Ulan Bator biter kylan hårt,
riktigt hårt med förbittrade bistra järnkäftar.
Kvicksilvret går upp och ned,
det är kallt i Moskva,
det är kallt också i Helsingfors,
och i Torneå, i Luleå, i Vladimir.
Men är det mer kallt eller mindre kallt (jag menar varmare)?
Kan man känna skillnaden på -15 och -20?
Och spelar det någon roll?
Meteorologien är alltid objektiv och sakligt realistisk,
skiljer på -15,9 och -16,1,
men bryr sig inte om hur människor känner,
om de är kalla inuti
eller kyler varandra med isig illvilja.
Kläder hjälper när vädret är kallt.
Vad hjälper när ens hjärta fryser?




Fri vers av Alvar E. Andersson
Läst 243 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-05-11 00:43



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Alvar E. Andersson