Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
L.H.G är barnläkare A.M. schweizisk psykoanalytiker...född i Polen


Lars H Gustavsson blir avbruten av Alice Miller



"Jag fick förmånen att möta Alice Miller i samband med ett litet, informellt seminarium som Rädda Barnen arrangerade i mitten av 1980-talet. Det blev ett omtumlande möte. Jag hade just skrivit min bok Leva med barn, och jag frågade Alice Miller hur hon såg på ”problemet” med föräldrars skuldkänslor. Jag berättade att jag mötte så många föräldrar med höga krav på sig själva, föräldrar som ständigt gick omkring med dåligt samvete. Jag hade också märkt att jag, när jag föreläste för föräldrar om barns behov och rättigheter, lätt väckte sådana känslor till liv".



"Hon avbröt mig i min utläggning, spände ögonen i mig och sa med vass skärpa":



" Min bäste vän, föräldrar ska ha dåligt samvete. Det ska de klara av, och det är helt enkelt deras förbannade skyldighet. Så mycket ont som föräldrar gjort sina barn genom åren… nej, kom nu inte och tala om dåligt samvete som något ‘problem’ i sammanhanget! De är ju vuxna människor, inte sant! "




Övriga genrer (Essä/Recension) av Gunnar Hilén VIP
Läst 563 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2011-06-08 21:07



Bookmark and Share


  Minkki VIP
Den vill jag se i tryck!
2011-06-09

  walborg
Intressant ordväxling. Men Miller har rätt i sak att skuldkänslor hör vuxenlivet till. En människa utan skuldkänslor är ett monster - Hitler t ex som hon ju skrivit om.
2011-06-08
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP