Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Månskenssonetten

Hur trädets grenar lägger stilla skuggor
på gatans månsken; en fantom av ek
i bara underställ, som tidens lek
passerat med de mäktigast av tuggor

Dess kronas spann; en vinkelvid monark
en fyr, som mellan sekelskiftens vårar
sett knoppar spricka innan de nått mark,
och rännsten bära regn på sina bårar

Från jordens djup, till rymdens tysta stjärna
dess perspektiv är veteranens; ärrad
och med distans, emedan jag går skärrad

Asch värld, du tromb som piskar på min hjärna
låt ekens vagga famna dig till ro
där rasslet inte längre har ett bo







Bunden vers (Sonett) av BetweenTheLines
Läst 963 gånger och applåderad av 14 personer
Utvald text
Publicerad 2011-09-11 15:53



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Yes! ännu en härlig trädtext att vakna upp till! fenomenalfin och Grattis till sheriffstjärnan:-)
2011-10-10

    ej medlem längre
styvt habilt hantverk med innebörd!
2011-09-16

  Daniel_78 VIP
Skuggorna av eken är helt klart mäktig, så som dikten i sig.

Mitt favoritstycke -

Från jordens djup, till rymdens tysta stjärna
dess perspektiv är veteranens; ärrad
och med distans,

- lyfter ut eken och gör den levande och omspännande
, vilket gör att den klarar av att vagga världen i slutraden.
2011-09-11

    © Birgitta Wäppling VIP
En fin sonett, som beskriver inte bara miljön utan även diktjagets vilja att värna sig mot stressen i dagens samhälle.

Titeln får nog många att associera till månskenssonaten... ...och varför inte? Även där växlar skeendet från relativt långsamt och beskrivande, till att i perioder nästan dundra fram.

Med mellanslag direkt efter kommatecknen blir sonetten lättare att läsa, tycker jag.
2011-09-11
  > Nästa text
< Föregående

BetweenTheLines