" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


"De e en evighetsmaskin"




Kosmisk Triptyk

Bild av en bild av en bild...

Världsbilden är en människas bild av världen,
ej själva världen.

Vår primära världsbild utgörs av våra upplevelser.

Världsbilden har vi skapat tillsammans
och vidmakthåller intersubjektivt-reciprokt

och vi är överens om att kalla den "objektiv och sann".

 

Retroaktivitet

Efterhand som tiden går flyttar Kosmos sitt
skapelseögonblick bakåt i tiden.

Först var det Bibelns tidssyn och bilder som gällde,
sedan upplysningstidens och darwinismens
och nu gäller Big Bang-teorin.

Men varför stanna vid detta?

Femtio miljarder år har Kosmos idag 
lyckats skicka iväg sin födelse;
skall det lyckas göra sig ytterligare
några miljarder år äldre?

Gäller detta även oss vi människor
som tänker och skapar bilder
om oss själva och världem?

Oändlig ålder väntar - allt annat
vore en alltför låg ambitionsnivå.

 

Mellan ögonblickligen och aldrig

Ögonblickligen och aldrig är motpoler
i vår mänskliga tillvaro; mellan dessa
breder vår livsscen ut sig.

Nuet är ett binärt-syntetiskt kretslopp
- en stående bärande våg
som upprätthåler sig själv -
gränssnittet mellan ögonblickligen och aldrig,
enda punkten  som medger självmedvetande.

"Du har ingen chans - ta den!"




Fri vers (Fri form) av Algotezza VIP
Läst 246 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-10-04 23:15



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Algotezza
Algotezza VIP