Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Färden över öppet hav

När du tar dina sista steg som barn
Och seglar ut på öppet hav
Då vet du att du aldrig kommer ro i hamn
Aldrig ens kommer vara nära land
I stiltje kommer du vara fast
Med dina egna tankar som enda last

Och om det kommer någon annan förbi
Så är det bara en pirat
Som kommer ta allt det du har
Och lämna dig i spillrorna av drömmarna som du hade när du var barn

Så tälj ett gevär av din skäl
Och tro inte att det finns någon som vill dig väl
För du är ensam här
Om du släpper någon nära slutar det bara i misär

Saltet och solen tär, du vill ge dig iväg
Om det blåser upp till storm finner du aldrig lä
Det finns ingen glädje här, men ingen annan värld
Du är dömd till frihet i detta helvetet det är så det är

Men om du blir bländad av någon annans för
Som lovar dig evig kärlek tills dagen du dör
Som lovar att båten håller för två
Så tro inte på dennes ord
För när personen tröttnar på dig kommer du bli slängd överbord

Du får inga livlinor, ingen du kan ringa
Ingen livboj, det finns en gräns för hur länge någon orkar simma
Det tar kanske högst några timmar
Sen kommer du sjunka ner i havets djup och sakta försvinna

Men om du överlever färden över öppet hav
Kommer du upptäcka att du förlorat allt det som du en gång var
Av det du älskade hos dig själv finns inget kvar
Du har blivit som jätten som äter barn
Du spinner bara illvilja, ondska och död i ditt smutsiga garn

Och även om du vill någon väl
kommer dom smittas av sjukdomen i din mörka själ
Även om du lyckas älska någon här
Så är det just dom som du kommer att ha ihjäl
För alla dödar det dom älskar men dom modiga gör det med svärd

Det finns ingen hjälp, här
Så vänd dom ryggen och gå din väg
För om du tror att människor är goda
Kommer du bli ihjälklubbad som en säl, det är bara en tidsfråga

Så ta och samla ihop allt som du äger
Packa ihop det i en säck och låt ingen önska dig lycka på färden
Backa sedan långsamt tills du inte ser någon längre
Det här är bara ett förslag
Gör vad du vill, du kommer ändå aldrig att bli glad, du kommer bli som jag
Men om du sänker din gard
Tror att du har lyckan och vinden i ryggen
Kommer du bli huggen i stycken

Tack så mycket!




Fri vers av Magne Jönsson
Läst 242 gånger
Publicerad 2011-10-11 00:28



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Magne Jönsson