Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Betraktelse över Thomas Manns Bergtagen och Hans Castorps sökande på sanatoriet Berghof.


Graalexpressen


Likt herr Castorp förvånar han sig
över alpluftens påfallande tomhet
dess renhet från intryck och avtryck

De blåa bergens himlatörst var tillräcklig
för att skrämma de sökande men icke honom
som ännu endast hört om graal i barnens sagor

Insikternas överbringare Rigor Mortis
väntade på honom alldeles innanför porten
hälsade artigt och bockade utan brådska

Luften bär på hemligheter som gäckar luktsinnet
vem hade kunnat tro att inte kälke men kalk
är det enda färdmedlet ut genom passet

Graalexpressen går och ankommer på tid
men den som söker måste hålla hårt
i kalkens ledstång för att inte kastas ut

När konduktör herr Rigor Mortis kommer för
att klippa biljetten




Fri vers av R.M.Z.
Läst 420 gånger
Publicerad 2006-01-25 10:03



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

R.M.Z.
R.M.Z.