Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

LÄS DEN HÄR TEXTEN!

Jordekorrar (Tamias) är ett släkte i ekorrfamiljen (Sciuridae) bland gnagarna.

Av de 25 kända arterna lever de flesta i Nordamerika och bara en enda art (Tamias sibiricus) i Eurasien.

Beroende på arten är kroppens längd 5 till 15 cm, vikten 30 till 120 gram och svansens längd 7 till 12 cm (dom är inte så stora, dom små jävlarna).

Pälsen har en gråbrun grundfärg (trist färg, om ni frågar mig).

På jordekorrarnas rygg finns fem svarta remsor med vitt eller gråbrunt mellanrum (ok).

Det är ofta svårt att bestämma arten efter djurets utseende (det är faktiskt insidan som räknas).

Släktet finns i hela Nordamerika från polcirkeln till centrala Mexiko (i Mexica äter dessutom mycket tacos).

Arten sibirisk jordekorre lever i Eurasien från Nordeuropa till Korea, norra Kina och Japan.

Jordekorrar lever huvudsakligen i skogar (det gör min kompis Jakob också, där får han vara sig själv).

Arten Tamias striatus förekommer exempelvis i lövskogar i östra Nordamerika, den sibiriska jordekorren är typisk för taigan och arten Tamias minimus lever i Kanadas barrskogar (!!!).

Några arter lever i områden som saknar träd men har många buskar.

Jordekorrar bygger större gångsystem med gömda ingångar (dom är luriga dom).

Tunneln där djuret sover är mycket ren och andra tunnlar tjänstgör som avfallslager (min tunnel är också ganska ren).

Jordekorrar har förmåga att klättra i träd men stannar oftast på marken (ja, bara för att man kan något måste man inte göra det hea tiden:)).

De är aktiva på dagen (med undantag för dom som inte är det).

Individer i nordliga regioner samlar förråd och går i vinterdvala (i hela mitt liv har jag gått som i en dvala).

Under milda vintrar vaknar de oftare.

Födan består av nötter, frön, frukter och insekter (personligen tycker jag väldigt mycket om nötter men insekter är jag inte så förtjust i).

Jordekorrar lever ensamma (precis som jag) och försvarar sin lya mot andra individer (andra individer är helvetet, för att parafrasera Sartre).

Bara under parningstiden träffar hanar på honor (även jordekorrar är offer för den heterosexuella normens kedjor).

Efter trettio dagars dräktighet föder honan fyra eller fem ungar (högutbildade jordekorrar föder dock i regel färre barn).

Ungarna blir könsmogna under första levnadsåret (jag var tre år när jag blev könsmogen).

I naturen ligger medellivslängden vid tre år men i fångenskap kan de bli upp till tio år gamla.



Allting är lidande




Fri vers (Modernistisk dikt) av kulturtant91
Läst 488 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2012-09-07 09:06



Bookmark and Share


    kulturtant91
Vad roligt att du tycker det! Tog en titt på några av dina alster och du är ju faktiskt helt fantastiskt duktig. Så tack själv!
2012-11-19

  desert star
lite Martina Lowden över detta, inspirerade mig till att hitta nya grepp i mitt skrivande. tack :)
2012-11-18
  > Nästa text
< Föregående

kulturtant91