Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Bild av "Tecknar-Olle" lånad Goggle. Jag har fått skäl att blicka bakåt av den behandling jag fått sedan jag först "gick in i väggen" 1996


Svensk sjukvård


Den hjälp jag fick genom psykiatrisk mottagning där jag bodde var det bästa som hänt mig i en period då jag bara hade en tanke i min hjärna att hoppa i Mälaren och ta mitt liv. Min chef följde mig dit då det gick upp för henne hur det var beställt.

Så långt flöt allt bra och jag fick en välbehövlig långtidssjukskrivning som föregick sjukpension några år före ålderspension.

Med den fysiska vården var det sämre beställt. Mitt hjärta slog oroligt och man satte in Inderal. En medicin jag varnar för. En närstående sjuksköterska hade just upptäckt att patienter på hans avdelning - med den medicinen - bara ville sova och fungerade inte alls. Så blev det för mig också. Jag hade just förlorat min man år 2000 och bara sov dygnen runt...

Samma närstående tog håranalys i England och fick provsvaret att jag hade mycket stor brist på zink och magnesium. Detta kollades aldrig i svenska sjukvården. En privat blodanalys senare i Sverige gav samma resultat.

Efter stora doser av zink och magnesium kunde Inderal sättas ut helt. Jag har aldrig haft hjärtproblem efter det.

Däremot fick jag för höga kolostrolvärden och fick insatt en medicin som senare förbjöds då den visade sig vara så farlig. Jag fick leverskador samt fibromyalgi och diagnosen "utmattningssyndrom"...

Genom en docent i Lund som behandlade utbrändhet fick jag rådet att amalgamsanera (i rekommenderad takt och skydd så inte borttagen amalgam hamnade i kroppen) tillsammans med höga doser av vitaminer och mineraler.
Tandvårdskadeförbundet kan bistå den som behöver råd i dylika frågor så inte amalgamsaneringen blir fel och förvärrar problemen. Sånt har också hänt.

Leverskadorna och fibromyalgin försvann liksom kolostrolvärdena blev normala då jag satte ut den farliga medicinen. Jag fick i stället kolostrolet under kontroll genom fiskoljekapslar och en del andra kosttillskott.

Utbrändheten jobbar jag fortfarande med men förbättras fortlöpande och är under kontroll idag om jag lever inom de gränser som jag förmår.

Sedan tillstötte grav artos och benskörhet som gjort mig rollatorbunden och tidvis beroende av receptbelagd hög dos av Alvedon.

Artrosen och benskörheten var ingen läkare som trodde på förrän jag fått tjata mig till en röntgen. I journalerna betraktades jag som inbillningssjuk tills röntgensvaren kom. Då sa läkaren att: "jag fattar inte hur Du kunnat gå alls med dessa knä?"

Kosttillskott mot benskörhet som läkaren utskrev tålde jag ej för biverkningar utan fick skaffa genom privata kosttillskott.

Andra problem som mycket högt blodtryck, migrän och omåttligt sömnbehov uppkom. Återigen blev jag inte trodd på. Jag åkte till vårdcentral långt utanför stan för regelbunden blodtryckskontroll då nästa läkare inte alls kollade upp resultaten utan avskrev uppföljningen.

Då grep en son in - sjuksköterska på lungklinik - och lånade hem en apparat. Då visade det sig att jag hade sömnapne' med trettio andningsuppehåll i timmen vid snarkning.
Läkaren som gav mig en sömnapne'apparat att sova med sa att: "jag kan inte ge dig tillbaka alla de år du har felbehandlats - tyvärr - men jag kan se till att du får ett bättre liv härefter."

Allt var inte slut med detta. Efter många års urinläckage med av distriktsköterska utskrivna trosskydd tyckte hon att jag kostade sjukvården för mycket med dessa trosskydd och jag fick remiss till Kvinnokliniken för förslag om operation. Jag tyckte ju förståss och sa det också att ett sådant förslag borde ha erbjudits mig tidigare. Idag är jag 73 år.

På Kvinnokliniken tyckte de att det var inte billigare med operation och jag var dessutom för överviktig för att komma på fråga för operation. Min övervikt fick jag den tid jag ej orkade motionera för sömnapne'...
Efter första gynekologundersökning tillstötte ännu ett problem. Jag fick uretrit med urinförträngningar och täta toaspring natt och dag så jag trodde jag skulle bli tokig. Man satte in Hiprex som gjorde problemen ännu värre tills jag upptäckte dess skadeverkan på burkens instruktioner.

Jag vet att ingen i sjukvården skulle tillstå att en gynekologundersökning skulle kunna starta upp dessa problem men jag har läst på och internet kan berätta om andra kvinnors erfarenhet härvidlag. Men i Sverige lyssnar man inte på patienten.

Jag bollades nu mellan Kvinnokliniken och Familjeläkarmottagningen (som i praktiken ej fungerar längre. Ingen på min s.k. "familjeläkarmottagning" kan få en egen familjeläkare som kan följa upp. Detta finns bara till namnet)
Nu följde en rad missgrepp. Jag sökte min specialistläkare på Kvinnokliniken i tre dagar med löfte om att hon skulle ringa men till sist lämnar hon ett besked i receptionen att jag skulle vända mig till Familjeläkarmottagningen. Det var skärtorsdagseftermiddag och där fanns ingen som kunde genomföra en gynekologundersökning. Jag var bjuden till en dotter på annan ort över påsk varför jag var speciellt angelägen om hjälp, som jag också förklarade då jag sökte hjälpen på Kvinnokliniken. Jag fick på Familjeläkarmottagningen insatt antibiotika utan odling och utan gynekologundersökning. Ingen förändring av problemen alls.
Senare får jag ännu en antibiotikakur av överläkaren på Kvinnokliniken. Efter sex dagar med den kuren kom svar på odling att inga bakterier fanns men alla besvär kvarstod. Jag fick då remiss till urolog då man äntligen börjar misstänka inflammation och inte infektion. Veckors väntan på tid där trots påstötning och förfrågan om återbudstid och uppsatt på lista att besvären var olidliga. Ännu idag ingen återbudstid dit före 28.5

I det läget ingriper min son igen och kommer med alla inflammationshämmande kosttillskott som han har i sin vitaminbutik på nätet. Han sätter ut Hiprex och över en natt vänder allt. Jag kan vara bland folk igen utan toaspring och den olidliga smärtan försvunnen.
Alla de svåra problem med urinvägarna började på en s.k. familjeläkarmottagning i oktober förra året och hjälpen kom först för några dagar sedan vecka 20

Till saken hör att jag prövat de två privata alternativa institut som finns i stan vad gäller dylika problem för att om möjligt erhålla snabbare urologtid någon annan stanns. Trots att en av dem deklarerar på nätet att det skulle gå att få direkthjälp utan remiss så fungerade det inte i praktiken.

Måttet är rågat för mig nu och jag kommer att gå ut i massmedia, patientnämnd, sjukhus och vårdcentralledning samt underteckna med "Pensionerad socialpedagog" med förhoppning om att det om möjligt ska kunna gagna andra patienter som fastnat i vårdkarusellen.

Tillägg 150421
Sedan min specialistläkare på Kvinnokliniken bett om ursäkt la jag ner stridsyxan.


Övriga genrer av Bibbi VIP
Läst 2639 gånger och applåderad av 46 personer
Publicerad 2013-05-17 11:14Bookmark and Share


  Kungskobran VIP
Jag säger bara en sak, Suk.
2022-11-21

  Gisela Nordell
ja det var en intressant läsning och mycket känner jag igen, man blir tillslut utmattad av att gå till läkare och få fel mediciner som man mår sämre av eller att aldrig få samma läkare, stå i kö i åratal för att få husläkare osv.
2016-01-24

    Dan Myrbeck
Tänker på det engelska ordet patient - tålig... Det verkar som man måste vara det...
2015-10-12

    Dan Myrbeck
Oj så lång, bokmärker o läser så snart ja hinner!
2015-04-24

  Sunlight
Ja, man kan fråga sig vems behov som kommer i första hand inom dagens vård? Ser inte ut att vara patientens...
Vår välfärd är inte vad den har varit.

Tack Bibbi, för att du delar med dig.
Modigt och starkt att inte ge upp!
2013-05-28

  filharmoniker
Mycket träffande … känner flera närastående som inte heller kunnat komma till sin rätt med vården.
2013-05-28

    ej medlem längre
Jag har märkt att om jag tar med min man vid läkarbesök blir jag mer lyssnad på och tagen på allvar.
Sorgligt men sant!
2013-05-26

    ej medlem längre
Tack Bibbi för din sanna bild av Sjukvården av idag!

Känner igen.

Bokmärker!
2013-05-23

  stenen/ Yv Ericsson
Du är bäst Bibbi, må du vara frisk och leva länge! Kram
2013-05-23

  Piann VIP
Tack kära vän för att du
delar med dig av ditt livsöde.
Det är säkerligen
flera som känner igen sig.
Starkt att du tar strid.
Jag säger stå på dig.
Kram
2013-05-21

  Nina.H
Grattis till de mest bokmärkta
och för en mycket tänkvärd text!
2013-05-21

  Karl-Bo Lundstedt VIP
Jaa Du Bibbi.. I bland undrar man vart det bär hän...
Brottslingarna i fängelserna får bättre omvårdnad o mat än gamla och barn..
Djurens veterinärer, tar han om vår djur bättre än den sjuka, sjukvården...
Jag vet ju av egen erfarenhet,,,,,,PHU!!!!
Men Din text är stark!!
Ett manifest!!
Som Vi gott o väl skulle kunna använda till att göra en namninsamling på...
För dem innehåller smärta och ledsamhet, men andas oxå vrede som DEN ska andas......
Kan inget göra än att applådera och lägga ett Bo-märke

Du satte den där den skulle sitta !!!

kram och ha d gott

KB
2013-05-20

  Eaglemountains VIP
Grattis även till en plats bland de fem uppmärksammade!
2013-05-20

    ej medlem längre
Så kränkande att inte bli lyssnad till, trodd på och att inte få adekvat behandling!!!
Starkt att fortsätta kampen för att andra ska få det bättre!
2013-05-20

  genni VIP
Det här var väldigt intressant att läsa. Jag måste läsa en gång till för att låta allt sjunka in, kram

ps/tack för att du berättar <3
2013-05-20

    ej medlem längre
En av många, många historier i våra bakvatten som aldrig hamnar på löpsedlarna.
Du gör ett mycket bra jobb med att framföra detta till allmänheten. Mycket bra!
2013-05-20

  ULJO
Svensk sjukvård är bra men har sina fallgropar precis som du beskriver. Trots allt ska vi vara stolta över den höga kvalitet vår sjukvård har och vilket fint bemötande vi får där ute på de svenska sjukhusen. Det finns länder som har det mycket värre.
2013-05-20

  Eva Helene VIP
Skulle önska att din berättelse var ett sorgligt undantag - men tyvärr är det ju inte så. Du tillhör dem som inte bara accepterar sakernas tillstånd utan gör din stämma hörd, bra!
2013-05-18

  ResenärGenomLivet VIP
Grattis till placeringen...kram...
2013-05-18

  Lynx63 VIP
Sanningen om vården
i ett nötskal. Är så ledsen
över hur du har behandlats.
Jag hoppas att det blir bättre nu.
KRAM
2013-05-17

  Eaglemountains VIP
Grattis även till en välförtjänt plats bland de mest bokmärkta! Jag bokmärker också denna så viktiga berättelse.
2013-05-17

  Eaglemountains VIP
Utlämnade och hemskt att läsa, men detta är den bistra sanningen om sjukvården idag - men ändå är det regeringen som dragit in på personal på vårdinrättningar och så många ställen, så att de kan prioritera annat.
Och säger att vi har en säker budget, med en statsskuld på över 1200 miljarder kronor.

Jag tror att läkare och sköterskor haft mer tid med patienter, om det varit som förr. Mer tid att kolla upp patienterna. Noggrannar undersökningar. Men nu är det som det är. Man har väl tagit bort mer än hälften av behövlig vårdpersonal idag. Men skatt vill de ha ....Tack för att Du delade med Dig av denna text. Kram!
2013-05-17

  Ninananonia VIP
Ja sjukvården 'är ett skämt... Jag förstår inte att den kan få fortsätta vara så... stressade läkare hinner inte med patienter.. de är inte experter.. jag tycker att sjukvården skulle ta bort alla hemläkare... när man går till hemläkare känns det som om man väntar på att få besöka en riktig läkare...det kostar ju en hel del att ha dessa mellanhänder dvs hemläkare... som dessutom omöjligt kan veta allt om människokroppen.. de har inte erfarenheten...och kunskapen.. de hänger inte med i forskningen ...bara specialisterna.. och jag undrar om de har tid? köerna är långa... ??

det vore bättre att man hade specialister...om man har ont i öronen kan man gå till öronkliniken .. tex.
jag kände någon som var cancersjuk som fick diagnosen ryggskott... och dog


jag väntade flera veckor på att få en läkarundersökning men läkaren hade knappt tid med mig.. och han vet inte vad de ska göra... han tog blodprov..igen .....det tar månader och år att få riktig hjälp...


känns visset... tycker jag...
2013-05-17

  bittemi VIP
Jag instämmer med Chawa. Arbetar också inom vården och känner igen den i din beskrivning. Tragiskt att man inte kommit längre. Snarare har man nog gått bakåt..
Tack för att du delar med dej av dina erfarenheter
2013-05-17

  Chawa VIP
En ärlig, rak och utlämnande text. Sanningen om den svenska sjuk(a)vården fångad i ett nötskal - jag vet - jag arbetar i den (hur länge jag nu ska orka detta...) och håller fullständigt med författarens ord!!! Applåd!!
2013-05-17

    ej medlem längre
Det var en läkare som erkände att man är inte säker i sjukvården nu mer.
2013-05-17

  Stefan Albrektsson
Ja, fy för... sånt här gör mig mäkta irriterad. Bedrövligt att det skall vara på detta sätt...
2013-05-17

    ej medlem längre
Att det ska vara så svårt ibland !!
Så knöligt, irriterande, frustrerande, hoppas allt bli bättre !!
2013-05-17

    ej medlem längre
Ja, man får vekligen akta sig för att inte hamna i någon idiotisk läkares grepp, det ärr då bättre med naturmedel å förebyggande genom detta!/Birger
2013-05-17

  ResenärGenomLivet VIP
Man undrar varför det ska behöva vara så här...det är som det sägs att man behöver vara frisk för att orka vara sjuk...skönt med hjälp från anhöriga...
2013-05-17

  aol
tack för att du delade med dej, verkligen vännen ett väldigt berörande livsdokument
2013-05-17

  poetryGirl
bra skrivet
2013-05-17
  > Nästa text
< Föregående

Bibbi
Bibbi VIP