Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Första Mosebok kapitel 7 - 9


Det konstigaste med gubben Noak

Det konstigaste med berättelsen om gubben Noak är inte att Gud blev så arg på människorna att han ville förgöra dem. Han borde väl inse sin skuld i att det inte blev som han ville, eftersom han själv hade skapat dom. Men det är inte det konstigaste.

Inte heller att han i samma veva ville utrota alla fyrfotadjur, kräldjur och himmelens fåglar. Det måste vara svårt att beskriva vad de hade gjort för fel.

Inte heller var det konstigaste att gubben Noak och hans familj var de enda människor som skulle sparas. När det gällde människorna kanske man kunde åberopa något slags moralisk lag för att skilja ut de rättfärdiga från de orättfärdiga, men hur skulle man göra detsamma med ormar och hackspettar. För att inte tala om maskarna.

Det konstigaste var heller inte att alla växter lämnades att bli dränkta. Uppenbarligen glömde Gud bort dem när han sa "Allt levande på jorden skall gå under".

Det konstigaste var inte att han inte insåg att alla arter skulle skadas av den inavel som blev följden av att alla i fortsättningen skulle utvecklas ur ett begränsat antal individer, sju par för de "rena" och ett par för de "orena".

Det konstigaste var inte heller att de dimensioner han föreskrev för arkens byggande var alldeles för små för att alla djur skulle få plats. Särskilt inte som arken också skulle rymma stora förråd av mat som skulle räcka under hela expeditionen.

Det konstigaste var inte heller att Noak lyckades mobilisera all den arbetskraft som krävdes för att bygga en ark som var 150 meter lång, 25 meter bred och 15 meter hög och skaffa fram allt jordbeck som krävdes för att bestryka den in- och utvändigt. Om han gjorde allt arbete själv var det ännu märkligare. Men inte det konstigaste.

Det konstigaste var inte heller att alla människor som varit med om att bygga arken lämnades utanför för att dränkas som råttor när den stora översvämningen kom.

Det konstigaste var heller inte att Noak var 600 år när floden kom, inte heller att han på denna tid hade fått bara tre söner, och det måste ha varit på de allra sista åren eftersom det inte finns någon uppgift om att sönerna och deras hustrur skulle ha varit lika urgamla.

Det konstigaste var heller inte att maten räckte i över ett år, det måste ha varit enorma förråd. Och inte nog med det, det måste ha gått många år till innan det fanns något att äta för Noak, hans familj och alla djuren. Särskilt för de djur som hade för vana att äta andra djur måste det ha varit otroligt knapert.

Det konstigaste var heller inte att den enda öppning som fanns på arken var ett fönster, där han kunde släppa ut en korp. Det måste ha varit ett totalt mörker och en outhärdlig stank av dynga därinne.

Det konstigaste var heller inte att nu när alla djuren hade överlevt så tyckte Noak ändå att det var motiverat att bygga ett altare och bränna upp en hoper av dem som brännoffer åt Herren.

Det konstigaste var heller inte att Gud tyckte om stanken av bränt kött så mycket att han bestämde sig för att aldrig göra någon mer översvämning av hela jorden.

Det konstigaste var heller inte att det här var första gången som han lät en regnbåge stråla över jorden. Det måste ju ha funnits regn och sol länge innan och många tillfällen för regnbågar att bildas men det hade liksom inte blivit av. Men det är inte det konstigaste.

Det konstigaste var heller inte att Noak blev 950 år gammal inte heller att han uppfann vinet och att han drack sig full på det. Det konstigaste kommer på slutet av berättelsen där det heter så här:

När han drack av vinet blev han berusad och låg naken i sitt tält. Och Ham, Kanaans far såg sin far ligga där blottad och gick ut och berättade det för sina bröder. Då tog Sem och Jafet en mantel, lade den på sina axlar och gick baklänges in och höljde över sin far, de vände bort ansiktet, så att de inte skulle se sin far blottad. När Noa sedan vaknade upp ur ruset och fick veta vad hans yngste son hade gjort honom sade han: "Förbannad skall Kanaan vara och den uslaste slav åt sina bröder"
Och han sade: "Lovad vare Herren, Sems Gud! Kanaan skall vara deras slav. Må Gud låta Jafet växa och bo tillsammans med Sem. Kanaan skal vara deras slav".

Det var väl ändå det konstigaste.
Prosa av stenhur VIP
Läst 660 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2013-10-28 22:05Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Det konstiga är inte att det finns människor som läser biblen bokstavstroget, trots att dess historier ar som en sorts vägledande moraliska sagor, snarare än faktiskt upplevt helt igenom. Ungefär som sagan om Jerichos murar vilka troligen inte ens fanns att rasera vid det tillfälle då de skulle ha raserats enligt den boken. Det är inte alls konstigt eftersom människor är lätt godtrogna, vill låta sig luras och önskedrömma. Eftersom det ofta nog är så det är att vara människa. Skulle annars så många hänge sig åt just drömmar, spel om att vinna pengar, makt och fördelar. Det är ju av dessa sju skäl som de begår misshandel, mord och alla de andra brott som lasterna berättar om. En last är att vilja läsa texter här inne och den är vida utbredd dessutom. En last att stilla bedja om, för den som inte redan upptäckt sajten och alla dessa underbara människor med glödande hjärtan och pennor.
2013-10-29

  Nanna X
välskriven reflekterande historia med rafflande dramaturgi. du håller oss på sträckbänken länge och slutet är värt att vänta på. (det är verkligen lite konstigt, fattar inte det riktigt.)
2013-10-29

  walborg
Kul att läsa - håller med!
2013-10-29

  Solitaire VIP
Det var inte det konstigaste.
Det konstigaste var väl att trots det så ogillar kristendomen fortfarande enkönade förhållanden och 24/7
Fast de flesta idag tycker nog att det är konstigt att ens lyssna på en som är så gammal.
Jätterolig text! Gillar mycket!
2013-10-28
  > Nästa text
< Föregående

stenhur
stenhur VIP