Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Varken intellektuell eller proletär

1.

Som litet småborgargli
låg jag i som ett bi
Visst hägra tjejer och fest
men mest ville jag va bäst

Hjortfot han red och sköt som en gud
Jag var upptäcksresande och cykelbud
Bodde vid Bromma och blev sen flygare
Innan mina planer blev lite blygare

Du som läser så
bli lärare då!
Javisst jag ville bli nåt stort
Bara inte en fackidiot

Och Watson råttpsykologen sa:
Låt mig dom bara som barn få ta
Vetenskapen har överspelat arvets roll
Jag kan göra en prins av ett troll

Den sagan lät sann för riksdan deklarera nu:
Lyssna unga mänska nu är det du
som avgör din egen klasstillhörighet
- skolan ska ge alla samma möjlighet

Men herregud denna chans
var ju också skärpt konkurrens!
Så bomba dom vår generation
med en enorm ambition

Hur skulle denna belägenhet
förenas med drömmen om jämlikhet
För det fanns bara en stor prestation
- vi kallade den för Revolution

När jag då träffar dig och blir kär
kan jag presentera mig själv så här:
Jag är vår tids romantiske revolutionär
Vill vara både intellektuell och proletär



2.

Men hur din frihet än bråkar och drar
finns dom kvar din tidigt döde far
och traditionen och auktoriteten
Med Olof Palme bakom pulpeten

Du tror på urval och evolution
Inte på utjämning och revolution
Du står stadigt och styrs av det som är
- i vår "blåögdhet" är du bara kär

Därför kan du leka med oss
Men tar aldrig några halsbloss
Därför pratar du men håller ändå käft
- dig själv ger du bara till din terapeut

Och när du hyllar mitt allvar
För att jag lämnar dig och drar
är det kanske bara ännu en psykologisering
av vår kamp mot kapitalets arbetsdelning?



3.

För vi studenter var för få
Blott som rön för vinden
Det var arbetarklassen vi måste nå
för att bli röd om kinden

Själv ville jag bli proletär
Stor och stark och oförskräckt
Skuldra vid skuldra få vila där
i kamraters trygga endräkt



4.

Morronskiftet börjar klockan fem
Rätt in i din dröm ringer jag hem
Du vaknar in mot den gröna gårdens ek
Du får min tro mitt hopp och min kärlek

Älskling! nästan alla skrev på!
Men du är kvar högt i det blå
Då är jag vår tids plågade revolutionär
Varken intellektuell eller proletär




Bunden vers av claes fredelius
Läst 570 gånger och applåderad av 8 personer
Utvald text
Publicerad 2013-11-29 10:47



Bookmark and Share


  walle dickson
roligt att läsa det du skriver
och att du har dina ideal levande
hälsningar
walle d

www.karnevalide.se

2013-12-18

  Gunnar Hilén VIP
SKITBRA ! TACK !
2013-12-18
  > Nästa text
< Föregående

claes fredelius
claes fredelius