Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tankar om nationalismens fördelar och nackdelar och vad som gör oss till människor.


Osvenskt

Osvenskt

Sverige. Ett land. Ett eget språk, svenska. Nio miljoner människor.
Tillsammans på en liten jordplätt blir landet Sverige med en massa svenskar.
Kulturen och språket håller nationen samman.
Vi svenskar, vi har en svensk historia.
Vi har en svensk politik.
Vi har en svenskhet som ingen annan har.
Vi har svenska landskap.
Vi har svenska traditioner.
Vi har svensk musik.
Vi har svenska exportvaror.
Vi har svenska stridsflygplan.
Vi har svenska klusterbomber, som dödar barn. Som dödar icke-svenska barn och icke-svenska människor i ett icke-svenskt land med en icke-svensk kultur och icke-svensk tradition.

Vi köper icke-svensk olja för att köra våra svenska bilar.
Vi köper icke-svenskt livsmedel för våra svenska traditioner.
Vi köper icke-svensk musik för våran svenska kultur.

Icke-svenskar kommer hit för att få hjälp av oss svenskar.
Icke-svenskar bor här i hela deras liv och föder icke-svenska barn på våran svenska jordplätt
Icke-svenskar talar svenska.
Icke-svenskar talar svenska med icke-svensk brytning.
Icke-svenskar talar svenska utan icke-svensk brytning.
Icke-svenskar vill dela med sig av sin icke-svenska kultur. Osvenskt.

MEN icke-svenskar och svenskar har saker gemensamt. Vi är människor. Vi upplever och vi känner. Glädje och smärta. Kärlek och hat. Även om vi inte talar samma språk eller vuxit upp i samma miljö så kan vi förstå varandra. Vi delar ett universellt språk. Vi kan förstå skrik av smärta och se ögon som tåras av sorg. Vi kan förstå förtvivlan när man förlorar den man älskar. Vi kan se och förstå glädje i ett skratt och ett leende. Vi kan se in varandras ögon och vi kan känna och beröras av varandra utan några ord.

Så, hur mycket skillnad är det på svenskar och icke-svenskar? Hur annorlunda är vi varandra? Vad är det som gör skillnaden mellan människor och människor? Vem är mer värd än någon annan? Och vem bestämmer värdet på en människa? ...

...vem har mest rätt till en jordplätt?





Övriga genrer av Ballongen i skymningen
Läst 294 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2014-09-02 23:35



Bookmark and Share


  menspoeten
Oh, JA! Så väldigt, väldigt, väldigt bra och viktigt!
2014-09-04
  > Nästa text
< Föregående

Ballongen i skymningen
Ballongen i skymningen