Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En riktig vän

Jag mötte henne under särskilda omständigheter. Livet, vad nu det innebär, hade för oss båda tagit en riktning vi benämnde som "viljelös". I min iver över mötet mellan oss båda lät jag, på ett nu i efterhand närmast genant vis, mig själv anföra Hiedeggers utsvävningar om att "man gör" som "man gör" för att det är vad "man gör". När vi förde dessa samtal kände jag en livslusta, som om jag nu kunde ställa mig vid sidan om det levda som under lång tid känts dött och urblekt.

Känslan av att stå vid sidan om med en sällsynt attraktiv bundsförvant försvann redan efter några veckor. Stötvis, allteftersom jag fick en inblick i hennes liv och tankar, förstod jag att även hon hade en faiblesse för "genuin-chick". All denna tristess och blekhet hanterade hon genom att konsumera prylar som var något dyrare och något ovanligare och något mer etiska än standardvarorna i de breda butikskedjorna. Även hennes umgängesliv draperades av denna inbilska föreställning om att övre medelklassfasoner - dricka öl från microbryggerier istället för vanlig lager - var någon form av lösning på vår viljelösa konformitetssträvan.

Nedstämd och vilsen återvände jag till min sårlega. Det är en väntan, en utdragen pina, där min enda tillflykt numera är tillfälliga avbrott av eskapism. En levnadsglad konsult skulle nog säga att jag saknar verktyg. Men mer fel än så kan det inte bli. Jag har kylskåpet fullt av öl och datorn laddad med nedladdad film, bokhyllan fylld till bredden. Det är det andra, det gråa leverbrödsslitet jag saknat verktyg inför.

Numera har jag dock funnit verktyget; ett fantasifoster, en tvillingbror som inte existerar i fysisk form. Jag tänker mig honom sitta vid samma mötesbord, höra samma monologer, samma verkningslösa svador. Tillsammans kan vi på ett direkt sätt stå utanför, betrakta med överseende och trösta varandra med ironi och betraktelseberättelser utan att spilla tid och ork på att lära känna varandra och rädas hur det kulturella- och sociala kapitalet påverkas av vårt umgänge. Vi har genomlevt allt tillsammans och han är min bästa vän.




Övriga genrer av Förpassad
Läst 206 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2014-10-25 10:42



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Förpassad