Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

ATT HANDLA

Några saker ska inhandlas inför kräftskivan. När varorna är lagda i kundvagnen, letar jag upp en kort kö och ställer mig där. Det borde gå snabbt, tänker jag. Bara en gammal dam med rollator före mig. Hon har inte handlat så mycket.

Kassabiträdet slår in det damen handlat. Hon tar upp sin börs. Räknar sina pengar. Konstaterar muttrande att de inte räcker till den summa hon ska betala. Hon skyndar bort till sina varor, som ligger på bandet, för att packas. Tar mjölkförpackningen och lämnar den till kassabiträdet. Han drar bort vad mjölken kostar. Talar om vad hon ska betala efter att summan för mjölken dragits av.

Den lilla damen rotar ånyo i sin börs. Pengarna räcker i alla fall inte. Nu plockar hon bort en liten flaska rapsolja och ger den till biträdet. Kön bakom mig växer. Det suckas och stönas.

Kvinnans förödmjukelse lägger sig som ett vått täcke över mitt hjärta. Jag minns när jag var fattig, även om det var länge sedan. Och jag tänker, måtte hon inte behöva ta bort något ytterligare. Men nu räcker pengarna.

- Ge mig damens mjölk och flaskan med olja, ber jag biträdet, och slå in varorna på mig.

- Vad snällt, säger han och ler.

Jag klappar den lilla människan på armen. Ger henne varorna. Hon skakar på huvudet. Hon har ju tagit bort dem, för att kunna betala.

- Du får dem av mig, säger jag, jag har betalat dem.

Hon tittar förvirrat på mig. Hon förstår inte svenska så bra.

- Du får dem, upprepar jag, med ett leende, och klappar henne på kinden.

Och hon ler när hon förstår. Tackar flera gånger. Sedan tar hon sin rollator med de packade varorna i korgen och går. Och i mitt hjärta känns det varmt och gott.




Prosa av Elisabeth Nilsson VIP
Läst 188 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2014-10-25 17:39



Bookmark and Share


  Lehva VIP
Helt underbart...jag ryser:-)
2014-10-26

  Lars Hedlin
Berörs djupt..kram
2014-10-26

    ej medlem längre
Bra..fint gjort !!!
2014-10-26

  Connie
Hjärtskärande, men med en helt underbar varm medmänsklighet!
2014-10-26

  Eliza-69
Så varmt o hjärtligt gjort
Kallas medmänniska det <3
2014-10-25

  Petter Wingren
Det känns gott att göra gott, att bekräfta sig själv som medmänsklig, att kännas vid det empatiska hjärtat och därmed hålla sig levande.
2014-10-25

  Marita Ohlquist VIP
Och jag blir varm och go när jag läser!


2014-10-25
  > Nästa text
< Föregående

Elisabeth Nilsson VIP