Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Publicerad i SAGAPOESI


POST TENEBRAS LUX

I slottets låsta kammare sitter jungrun rädd. Målar ord med sol och värme i sin fantasi att skräcken något dämpa. Strax hörs nyckeln vridas om i låset. Svartklädd, lång och ståtlig står en riddare i dörrens öppning. Mörka ögon lystna utav åtrå brinner. Läppar hånfullt krökes till ett leende.

- Nu min ängel, ska jag ta dig i min famn. Känna doften av din oskuld ljuv. Slicka rosens bleka blad. Tvinga dina läppar söka pålen grov och hård. Min säd ska fylla munnen din med lustens överflöd. Jungfrun darrar. Gråter tysta tårar. Ingen ska hon längre vara om oskulden blir tagen. Kanske ska hon brännas uppå bål till folkets larm och hån.

Plötsligt hörs ett dån på himlapällen. Dörrens spegel krossas med ett brak. I en gloria av ljus står en ung herre på golvets knarrande tiljor. Ögonen lyser med färg av blå förgätmigej. Hårets lockar glänsande som guld. Stadigt håller han sitt svärd i knuten hand. Med ett hugg klyvs riddarens hjärta itu. Döden välkomnar för hans synders skull. 

Ömsint tar den unge herren jungfrun i sin famn. Kysser tårar bort från bleka kinder. Aldrig ska hon skändas mer. Alltid ska hon leva kärleksrik. Efter mörker kommer ljus.

 

 

 

 




Prosa (Fabel/Saga) av Elisabeth Nilsson VIP
Läst 189 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2023-03-07 18:09



Bookmark and Share


  Kajan VIP
Välskriven vuxensaga med gott och ont och våld och hot. Tycker texten flyter än bättre nu vid omläsning jämfört med när jag läste den i "Sagapoesi"; det kan bero på att raderna blir längre på läsplattan.
2023-03-14

  Anya VIP
En dramatisk saga där godheten segrar, som det ska i sagor.
2023-03-10

  Marita Ohlquist VIP
Vilken tur hon hade som kom undan med blotta förskräckelsen, det är dessvärre inte alla som gör det.

2023-03-09

  Blomma-Stjärna VIP
Stark text om mäns våld mot unga kvinnor - kvinnors utsatthet var än värre förr när p-pillret inte var uppfunnet, abort var straffbart och kvinnor brändes som häxor -
dock i texten här får berättelsen ett lyckligt slut!
2023-03-08

  Niliboy
En fantastisk historia, måtte det gå väl för den väna jungfrun!
2023-03-08

  Öknens Ros VIP
En saga utspelad i dåtid. Kvinnor var lika utsatta för övergrepp då som nu. Ett maktmedel män använt sig av i alla tider.
2023-03-08

    Lena Staaf VIP
Berättelse i klassisk sagostil. Men den kan lätt översättas till nutid. Unga kvinnor skändas men tyvärr kommer inte alltid någon vänlig riddare till undsättning.
2023-03-07
  > Nästa text
< Föregående

Elisabeth Nilsson VIP