Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Fåglarnas gladjazz

Jag blundade och lyssnade på fågelkonserten

 

Tänk om …

Men det går ju inte

Jovisst … lyssna!

Släpp logiken!

Den mest energiska inre rösten vann

 

Tänk om …

Svanparet nere i älven var trumpetare

Björktrasten i aspen var saxofonist

Svarthättan i enen en vemodig flöjtist

Blåmesen i grantoppen en skicklig klarinettist

Talgoxarna i snåret en rytmisk bakgrundskör

Korpen i skogsbrynet en whiskyhes sångare

Skatan på grenen bidrog dock inte med mycket

Glänste mest i sin vackra blanka kostym

 

Tänk om …

Bäckens kvillrande vore ett piano

Asplövens nervösa dallrande vore rytminstrument

Bilhjulens dova dunsar på träbron över älven

vore en tunggungande ståbas

 

Det skulle bli gladjazz av bästa kvalité

med improvisationer och svar av andra solister

The flying birds soul & jazz band

 

Tankarna flyttade mig bakåt i tiden

till Bourbon Street i New Orleans

Bakom slutna ögonlock såg jag äldre svarta män

på scenen med välanvända instrument

medan yngre män och kvinnor rörde sig rytmiskt

till musikens oemotståndliga gung på dansgolvet

De sittande trampade med fötterna i golvet

i mer eller mindre lyckade försök att hålla takten

 

Ett plötsligt kort skall förde mig tillbaka

från Louisiana till jämtländska Hålland

En fågel hade varit alltför närgången

framför vår trogna Newfoundlandshund

som tidigare vilat nosen på framtassarna

Nu tittade hon spänt in i närmsta gran

 

Jazzkonserten var över

För den här gången

 

© Kjell Åhsberg




Fri vers av Kjell Åhsberg
Läst 161 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2014-11-30 15:20



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Vilket underbart soulband det bästa
man kan lyssna till. Fint skaldat!
2014-12-01

  Ljusletaren
Sitter med ett leende på mina läppar och njuter. Kommer ihåg mina egna ord om naturens brud och där skulle dina fåglar platsa bra. Musikaliskt fint tonar dina ord till mina öron *tack* /kram
2014-12-01

    ej medlem längre
Fint fantiserat om fågelkonserten!
En tidig vårmorgon har man alla möjligheter till konsert i träd och buskar.
2014-11-30

  Respons VIP
Med diktens och fantasins hjälp en spännande resa mellan Jämtland och New Orleans.
2014-11-30
  > Nästa text
< Föregående

Kjell Åhsberg
Kjell Åhsberg