Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Dimma över Indalsälven. Foto: Ego


Morgondimma

 

Höstdag, tidig morgontimma

Över älven rullande tät dimma

Hästar vilar på den närliggande ängen

Min fru ligger kvar i den varma sängen

 

Himlen täckt av ljusgrå Altocumulus

Det är ännu tyst i vårt hemtrevliga hus

Utanför skränar morgonpigga skator

långt ifrån alla samhällens gator

 

Ovan dimbankarna skymtar bergen

mörkt gröna och bruna till färgen

Där finns också gula inslag

Extra lysande denna dag

 

Går ensam ut för att hälsa den nya dagen

Kameran är som alltid med på magen

Hasar nedför den branta backen

Känner mig tydligt iakttagen i nacken

 

I en högrest tall sitter en lavskrika

som nyfiket ned på mig vill kika

Dess fjäderdräkt är vackert brun av rost

i skarp kontrast mot markens lätta frost

 

Sittande vid älven på en frusen sten

vilar jag med utsträckta ben

Framför fötterna vattnet med ilfart rinner

Ta det lugnt! Ni nog till havet hinner

 

På andra sidan hörs tydligt en korp

kraxande vid ett raserat torp

Kylan kryper genom mina kläder

Är inte klädd för kallt väder

 

Plötsligt händer något vid motsatt vattenbryn

Det är en för mig mycket mäktig syn

En kronförsedd hjort böjer sig ned för att dricka

Jag tar genast handen ur min ficka

 

Med kameran jag åtskilliga bilder skjuter

samtidigt som jag av synen njuter

Tacksam att få vara en del av naturen,

älven, skogen, fåglarna och de andra djuren

 

Utan dessa betydelsefulla stunder i livet

skulle jag inte klara bråket och kivet

i de påtvingade, konstgjorda samhällen

där folket trängs på samma ställen

 

Därför är Jämtlands storslagna fjäll

för mig, det vill säga Åhsbergs Kjell

en livsavgörande överlevnadsgrej

Får där tummen upp av min tjej

 

Hit åker vi några gånger per år

faktiskt så fort kassan förslår

Skog, fjäll, ren luft, djurliv och fri sikt

Skulle kunna bli underlag för en dikt

 

Kanske?

 

© Kjell Åhsberg




Fri vers av Kjell Åhsberg
Läst 162 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2014-12-01 15:32



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Älskar dina så fina rader här (liksom författaren) visst är det underbart där!
2014-12-01

  Chawa VIP
Ja det blev ju en dikt! Fina rim också med naturens underbara bildinslag som är så härligt för själen...
2014-12-01

  Respons VIP
Utan tvivel blev det underlag för en mycket inspirerande dikt. Tack!
2014-12-01

    ej medlem längre
Ja det blev en lång dikt, trevlig att läsa och fint rimmad.
2014-12-01
  > Nästa text
< Föregående

Kjell Åhsberg
Kjell Åhsberg