Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Utredningen

En mycket viktig utredning.
Gällande: Sven
Genomförd av: Anna
Bakgrund.
Sven var en glad och pigg pojke fram till föräldrarnas separation. Vad som då hände är oklart, men Sven blev alltmer tyst och inbunden. Han utvecklade ett självskadebeteende genom att riva upp sårskorpor och rispa sig med alla vassa föremål han kom åt. Alla tänkte att Sven hade nått fel. Alla tyckte att Sven skulle få en diagnos.

Händelser under utredningstiden.
Alla professionella samlades för att hjälpa Sven och hans föräldrar. Runt ett stort avlångt kontorsbord diskuterade socialsekreterare, psykologer, kuratorer och läkare Sven och föräldrarnas behov. De nickade menande, ansträngde sig till max för att passa in och framstå som duktiga. Vissa hittade jättebra formuleringar, och kände en ilning av lycka pirra till i bröstet. De undrade och hoppades att de hade gjort någon runt det glatta, björkgula bordet en smula avundsjuk. Allt förståss - för Svens bästa.

Utredningens genomförande.
Anna har pratat med Sven och hans föräldrar liksom en och annan professionell person. Hon har gjort sitt bästa. Vid varje möte har pennan glött, anteckningsblocket fyllts från sida till sida. Orden har tornat upp sig spetsiga, delikata med hänvisningar till det som tillhör normen och det som bryter. Och efter att alla stämplar har satts har utredningen delgivits, helt korrekt. Sven och föräldrarna har fått höra sitt liv eka i en rabbling på femtio minuter. Därefter godkänt allt i en signatur (precis som de blev tillsagda). Men de förstod inte vad känslomässig tillgänglighet betydde och inte resten heller för den delen. Föräldrarna har känt sig obetydliga, små och upplevt att något hade satt sig på de professionellas stämband, som gjorde att rösten skar, främmande och kallt genom luften. De visste att utredaren med en sänkt blick kunde förändra deras historia och förakta deras brister. Brister som de själva inte förstod var byggda av kärlekstörst och en ofantligt skicklig överlevnadsförmåga.
Utredningen hade varit dubbelbottnad; till det yttre gjorts med omsorg men på ett annat plan varit hänsynslös. Något ryckte bort deras språk. En iskall vind snirklade sig in i byggnaden och frös deras hjärnor, vid varje träff.

Utredningen avslutades utan beslut om insats. Utredningen avslutades med avfall.





Prosa av Hestia VIP
Läst 240 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2015-02-23 01:23



Bookmark and Share


  Karl-Bo Lundstedt VIP
Kommer åter och skriver en riktig kommentar.. när tårarnas salt slutat fräta, mina ögon... Såå stark och berörande.. Hmm? Blev visst en kommentar trots..
Den gör ont, värker.. ;(
Men otroligt bra beskrivet och skrivet..
Självskador är själ skador.. Vem tröstar
Sven nu?
Applåd o Bo-märke med saltstänk..
KB
2015-03-14
  > Nästa text
< Föregående

Hestia
Hestia VIP