Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Monument

Jag ska riva ner ett monument
Jag ska lägga nya gator
Jag ska kasta stenen ner i diket
Och bort från barnen
Och bort från vintern
Och vi ska hålla våra händer
Ovan sol och ovan molnen
Och vi ska falla ner likt snö
Likt den störtande kungen på tronen
Och himlarna ska falla
Och änglarna ska sjunga
Och vi ska skända flaggan
Med våra ord
Och himlarna ska sjunga
Och änglarna ska falla
Vi ska en dag hyllas
För vårt hjältemod
En sista bok brändes idag
Den handlade om våren
En sista sida vändes idag
Inuti mitt huvud
Ser du elden i mig
Ser du ljuset is oss
Hör du explosionerna
De kommer från oss
Hör du ute på gatorna
Det som faller, faller bort
Hör du i våra röster
Att vår tystnad står som ett skott
Känner du hur du blöder
Känner du ditt blod
Känner ni hur ni blöder
Ni blöder av våra ord
Och himlarna som sjunger
Och änglarna som faller
Och hundra år som aldrig vill ta slut
Och stenar i bakhuvudet
Och vintern i min ficka
Och historien
Som aldrig kan suddas ut




Fri vers (Spoken word/Slam) av Wilma.S
Läst 243 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2015-02-28 17:52



Bookmark and Share


  petter rost
Du kallar poemet 'spoken wold/slam! Och förvisso, jag kan tillägga egenskapen 'agitation'. Texten svänger, har ett saftigt groove, så där att har jag väl börjat på två rader kan jag inte sluta utan att falla, jag trycks med. Skratta inte åt mej, jag gluttade i eftermiddags av en händelse lite tillbaka i Majakowskij och det är fanimej samma slags agitativa ton jag möter i det här. De nästan lite mässande profetiska raderna med sin lilla inbördes skruv, "Och himlarna ska falla / Och änglarnas ska sjunga"... "Och himlarna ska sjunga / och änglarna ska falla" låter som om det låg ett mäktigt orgelbrus bakom.
De sista(!) 17 raderna – från "Ser du elden i mig" t o m slutet går agitationen
fram För full hals – skulle gärna höra detta läst. Högt. Och i det här vrålet har du bakat in något jag ofta älskar i poesin: några otvungna inrim, som markeringar på trumman kant.

2015-02-28
  > Nästa text
< Föregående

Wilma.S
Wilma.S