Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Maskrosmagi


Vardagsmagi

På väg hem från sta'n häromda'n
med Pink Floyd i lurarna,
kom jag till en liten backe.
Cyklade uppför.
Mötte en man och tre flickor
i tioårsåldern.
En av dem höll en maskrosboll
framför munnen
och blåste iväg fröna
som seglade iväg i västanvinden.

Jag tyckte det var lite märkligt
att hon funnit en mogen maskros,
för de flesta i gräsmattan intill
stod fortfarande gula.

Allt skedde så långsamt:
alla rörelser bromsades.

Fröparaplyerna seglade gravitetiskt iväg,
synestetiskt blandade med musiken,
ett stillsamt stycke från
Dark Side of the Moon.

Flickan log och sade något till mannen,
förmodligen hennes far,
medan fröna guppade allt längre bort,
burna av brisen.

Jag cyklade vidare. Var snart hemma.

 




Fri vers av Algotezza VIP
Läst 230 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2015-05-21 07:26



Bookmark and Share


  Gunwale VIP
På väg, iväg, iväg, iväg, allt längre bort, vidare... (ord ur texten)
Men maskrosorna står stilla och musiken är stilla. Kontraster!

Magin letar sig in i orden och ger allitterationer och assonanser.
De rader som har minst av dessa grepp är de som beskriver hur du själv rör dig. Rader som inte är där för magins skull, utan mer för nödvändig förklarings skull: "Kom till en liten backe. Cyklade uppför." och "Jag cyklade vidare. Var snart hemma."
Jag hittar mycket intressant i denna text. Kan man kalla "Fröparaplyerna seglade gravitetiskt iväg synestetiskt blandade med musiken" för en kiasm - med det viktiga ordet "iväg" som en mittpunkt?
Vackert innehåll i dikten - som fick mig att intressera mig för formen!


2015-05-21
  > Nästa text
< Föregående

Algotezza
Algotezza VIP