Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En liten polemisk betraktelse runt den idiotiska idén att människoan till sin natur är temporär och lokal.


Om kulturrelativism, Beethoven och Li Bai

Tanken att Beethoven skulle vara mindre giltig för kineser än för Européer är så främmande för mig att jag har svårt att argumentera mot den. Det är klart att det krävs till­vänj­ning och engagemang för att lära sig uppskatta komp­lex musik. Det krävs arbete för att förstå integralkyl också, men det gör den inte mindre relevant eller allmängiltig. Man måste lära sig ett språk för att förstå det. Alla konst­verk är inte allmängiltiga och all konst är inte värt be­svä­ret. Dock innehåller många kulturella mästerverk allmän­mänsk­­ligt stoff som man kan tillgängliggöra sig tvärs ge­nom både tid och rum. Det räcker med att plocka upp en vo­lym med översättningar av Li Bais dikter för att bevisa det. Jag läser några rader, och det gamle fyllot står fram­för mig och grinar, mer närvarande än en hel schlagerfes­ti­val.




Prosa (100-ordare) av Peter Dickson
Läst 324 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2015-05-30 12:49



Bookmark and Share


  Nitram P
Det du skriver är både sant och välformulerat!
2015-05-30

  Minkki VIP
var plockar man upp en sådan volym? jag har en pytteliten, illustrerad av Carl-Gustav Lilius, där kallas han Li Po.
Andra exempel är t.ex. Sibelius, vars musik uppskattas i Japan, liksom även Tove Janssons Muminvarelser.
Tack för bra text och intressanta tankar!
2015-05-30
  > Nästa text
< Föregående

Peter Dickson
Peter Dickson