Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Hur kan dropparna som tillsammans bildar vattnet i ån, vet hur att samsas och slå upp kring stenarna i den strida forsen? Är det någon som har programmerat dem att samsas så och bilda skum och som virvlar?


Åsnan och du




Du och jag träffades på en kurs för några år sedan, förlagd till en folkhögskola ute i landsorten, en sådan där skola som på helger och lov fungerar som kursgård. Vi träffades något år senare och kom då att tala om den där kursen som hade handlat om att försöka lära sig något och fatta något av det också.
Som sagt, vi träffades igen på annan ort och så kom vi i stilla samspråk och det lät då ungefär så här.
- Om jag var den som red åsnan?
- Ja.
- Jag var inte den som red åsnan.
- Inte?
- Nej, det var jag som var åsnan.
Sedan tystnade samtalet och du verkade som begrunda dagen, så som den gått och liksom den även grytt om morgonen, den nu höll på att gå till sängs igen. Någonstans i krokarna skällde inte en hund, men måsarna skrävlade och dök, flög i stora svängar och satte sig sedan igen i stubbåkern intill järnvägens stationshus. Det var sommar och den svartvita verkligheten fanns inte ett spår av längre.
Stig Dagerman och Dan Andersson minns folk fortfarande på sitt sätt, men verkligheten har sedan dess skiftat ansikte nog många gånger.




Prosa (Kortnovell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 258 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2015-06-29 19:18



Bookmark and Share


  Magdalena Eriksson VIP
Vattendropparnas iakttagare
2015-07-02

  Nanna X
Åsnan var väl också med på ett hörn när Jesus red in i templet.
2015-06-29

  Gunwale VIP
När jag läste ordet "dropparna" i ingressen nämnde just Tom Alandh i reprisen av Sommar i p1 ordet "droppe", och när jag kommit till "Dan Andersson" hade Omkring tiggarn från Luossa just satt igång.
2015-06-29

  Ronny Berk
om verkligheten skiftar ansikte ; då kan väl kvitta vem som är åsnan eller vem som rider på vem ...
2015-06-29
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP