Hej här e ja! Mår du bra i da?
Jovisst, du vet så där som gamla mår. Vad du har vuxit, kom får jag krama dig.
Jag är hungrig. Det skulle vara dags för äggsmör och karelska piroger.
Då är det bara att börja. Ta fram tolv ägg, lägg dem i kastrullen med vatten och sedan på spisen och koka dem i sju minuter.
Vet du mormor vem som kom först, hönan eller ägget?
Är idel öron, Tomas.
Om min mamma är en höna, och det e klart hon e, och jag ett ägg, då kommer hönan först. Men om du mormor är en höna, om du vore, då är min mamma ett ägg, och då kommer ju ägget före hönan som hon växte upp till.
Då var den gåtan löst. Men vet du Tomas vilket land som kläckt världens största ägg?
Idel öra, mormor.
Det är Sverige, världens bästa rike. Det var en struts som lade sitt ägg i farmen i Borlänge tjugonde september 2006 i arla morgonstunden. Ägget vägde två kilo 519 gram och var stort som fyrtiotvå hönsägg tillsammans.
Det var något det. Men jag håller på Finland, det är världens Superland för mig. Vet du vem som lägger de minsta fågeläggen? Det vet jag. Det är dvärgkolibrin som häckar på Jamaica, och det minsta ägget man funnit vägde 0,365 gram. Men förutom fågelägg finns andra ägg såsom fiskrom. Och du mormor måste ha haft ägg i magen, anors skulle jag inte finnas.
Fågelägg är något så märkvärdigt, hårt och skört på samma gång. En förträfflig förpackning för levande materia.
Mormor vilar benen mellan varven, medan Tomas vandrar över golvet, fäktar med armarna, slänger med huvudet och hårmanen glider från ögonen. De pratar i munnen på varandra. De briljerar i kunskapens gårdar.
Visste du mormor, att när man slår två hårdkokta ägg mot varandra är det bara skalet på det ena ägget som går sönder?
Nej det kan jag inte tro. Nu har du tolv ägg, visa har du rätt. Snart är de färdiga.
Jag kyler ner dem i kallt vatten och börjar med knäckandet.
Och så gick det som den unga sa, alla äggen betedde sig på samma sätt. Bara det ena gick sönder, inte det andra.
Mormor jag har sista ägget oskalat. Du skall stänga ögonen och lyssna noga.
Ett stillsamt ljud kommer från en grotta, ett rum med ljudisoleringar kring väggar och tak. Ett dovt skrapande snurrande ljud, svårt att definiera. Det ljudet hör man inte någon annanstans. Det lustiga välsmakande ljudet när läckergommen med en metalsked gröper ur sitt hårdkokta ägg vid morgonmålet.
Är det inte läckra toner! När man äter ägg till frukosten fägnas av med guldgul äggsound. Men att skilja gulan från vitan med råa ägg, det kan jag inte ännu, suckar Tomas.
Det får vi ta en annan gång. Nu behöver vi en spilkum, en gaffel, en liten klick smör och lite salt. Morfar lärde sig i sitt karelska barndomshem allt om äggsmörets konsistens. Äggen får inte mosas alltför fint, det skall vara rejäla bitar och smör skall man inte ta för mycket av. Smaken skall luta mera mot ägg än mot smör.
Jag älskar ägg! Var har du dina karelska piroger?
Jag värmer dem i grillen. Be du morfar till frukostbordet.
När jag blir stor och rik skall jag köpa dig ett ståtligt Fabergé ägg. Och alla gånger du tittar på det, kommer du ihåg våra äggkalas. Jag minns när vi till lilla julfesten här på landet åt dina Theresia-ägg med din egen majonnäs, räkstjärtar, dill och citron. Det var smaskens.
Visste du mormor att syrgasen som fågelungen behöver där den växer i äggulan, sipprar in genom skalet enligt osmosprincipen.
Det var intressant, alltid lär man sig något nytt.
Jag gillar att matlagningen går hux flux i stället för det evighetslånga skärandet som du mormor brukar syssla med. Nu är jag mätt för någon timme och vi kollar ditt nät och daterar upp våra äggkunskaper. Blir det bra så? frågar den långa Tomas och lägger sin arm om mormors hals.