Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vy över Tenala kyrkby, i Nylands län.

 

 

Jag vandrar på den Nyländska jorden

där fordom kungar och högvitsmän

ridit fram.

 

Denna natur inte olikt den gamla riket

men i sig självt en naturupplevelse

av speciell betydelse.

 

Där står den gamla stenkyrkan

från 1300 talet 

i utkanten av Tenala kyrkby.

 

Där den gamla kungsvägen drar fram

kanske inte lika märkbar nu

som den nuvarande landsvägen.

 

Ändå är ett minne

av det Finländska landskapet 

i det gamla kungariket Sverige.

 

Även många andra fötter 

har tidigt gått här fram.

 

Fötter av många trötta dagsverkare, bönder

och handelsmän.

 

Lika så strävsamma kvinnor 

och barn

som tillsammans gjort det här landskapet

bördigt och rikt.

 

Detta land som även utstått krig

och umbäranden.

 

Inbördeskrig mellan vita och röda

där de röda satt i fånglägret Dragsvik

i det närliggande Ekenäs.

 

Där rika vita bönder 

vaktat röda lantarbetare.

 

Många gånger i deras egen sold

men som senare stred tillsammans i Vinter 

och fortsättningskrigen.

 

Ändå in i den nuvarande tiden 

byggt upp denna underbara bygd.

 

Hur länge kan den stå kvar

för mycket har ändrats

sedan jag första gången såg den.

 

Då två livsmedelsbutiker 

och en bensinstationen

och biografen bakom Holgers glasskiosk.

 

Betjänade kyrkbyn och

den omkringliggande landsbygden.

 

Klart att inget består för evigt

men ända finns kvar

för det tappra finlandssvenska folket här.

 

Denna bygd som jag lärt mig älska

och hedra och vill göra länge än.

 

Naturen och folket här 

i Tenala kyrkby,

i Nylands län, Finland.

 




Fri vers av M M Mannheim VIP
Läst 178 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2015-09-30 16:45



Bookmark and Share


  anits VIP
Så fint skrivet om landsbygden i vårt östra grannland!
2015-10-01

  walborg
Tack för denna vackra hyllning till den finlandssvenska landsbygden. Släktingar till mig var kyrkoherdepar i Tenala kyrka - gammal kulturbygd.
2015-09-30

    ej medlem längre
Mycket fint om vårt älskade grannland å dess bygder. Hedersamt!
2015-09-30

  Minkki VIP
det är vackra trakter - och backiga, med slingrande, smala vägar, minns jag från besök på sextiotalet
2015-09-30
  > Nästa text
< Föregående

M M Mannheim
M M Mannheim VIP