Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En text om min far


Predikanten

Han var lång, med lätt lutande hållning.
Han gick genom livet med stora älgkliv, sällan eftertänksamt, oftare entusiastisk.
Han talade och sjöng med kraftigt bullrande röst. Ingen kunde missta sig på den rösten, den lät som en oborstad, men glad baston, som alla andra röster följsamt fick anpassa sig till.
Hans yviga skägg fanns kanske mest där för att dölja den flyende hakan. Men skägget fick honom också att likna en profet, blev något som förstärkte honom i yrkesrollen, ”här kommer en präst”. Han tycktes mer faderlig med skägg.
Ofta fick hans ivriga gester honom att luta sig farligt långt över kanten på predikstolen. Röstläget gick upp och ner – kunde mot slutet av predikan bli liksom innerligt vädjande och blotta en nerv som annars inte märktes.
Men den fanns ju alltid där. Han log sitt sneda leende och bakom bodde en värld av sorg, som i en gammal läsarsång.




Prosa av Rut Katarina
Läst 414 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2015-10-28 09:35



Bookmark and Share


  Hanna Mari Wallin
medryckande rader
och välbeskrivet
2015-10-29

  Jaseph
Bokmärker också!
2015-10-28

  Jaseph
Härligt driv i berättandet här, och ett underbart slutackord.
2015-10-28

    valparaiso
levande text
2015-10-28

    Annika J
Ett levande porträtt av en levande människa! Bokmärker.
2015-10-28
  > Nästa text
< Föregående

Rut Katarina
Rut Katarina