Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


"Språklektion": Lek med ord, liknande innehåll i de tre texterna, men skrivet med olika språkbruk. Innebörden är densamme i alla tre stycken, bara sagt med olika ord.


Formell Medelsvensson med Slang

 

//"Språklektion": Lek med ord, där innehållet i samtliga stycken har samma budskap, men är skrivna med olika språkbruk. Innebörden är densamme i alla tre stycken, bara skrivet med olika "status" av ord.

Är det de som vi kallar för "Ordklasser" (jmfr "Arbetarklassen" när man delar in människor i status i samhället?). // V-F

***

Formell:

Tillställer härmed denna vadeinlaga i mitt besvärsmål, gällande amnositet mellan mig kärande, V-F, och Jantelagen Normén, svaranden. Jag appellerar till Karma Lagmans, och hens assessorers klarsynthet och urskiljningsförmåga att å det snaraste skona mig från svarandens amnositet, där svaranden flitigt och idogt har en tendens att omdömeslöst sprida sin pastill till Svenska Folket, med syftemål att decentralisera motsättningar och osämja mot oss, mig kärande, okonventionella och excentriska, vilket jag anser vara diskriminerande och hets mot folkgrupp, varvid jag (och likasinnade), känner mig (oss) kränkt/a, och därmed nödgad/e att tillställa denna vadeinlaga med min (vår) appellation.

***

Medelsvensson-svenska:

Överklagar dom gällande tvist mellan mig och Jantelagen Normén (J.N). Jag ber dig Domare Karma Lagman och rättens ledamöter att med ert diplomatiska tillvägagångssätt och med era breda humanitetskunskaper inom ämnet, finna en lösning på Jantelag Norméns beteende och uppviglingsförsök mot mig, och att J.N med omedelbar verkan upphör med att sprida sin dynga bland svenska folket, vars syfte är att  få med Svenska Folket i hetsjakten mot mig (och likasinnade som mig) som är emot normer och Jante. Jag anser mig vara kränkt av J.N:s agerande, och därför skickar jag detta brev till dig Karma Lagman, så att du kan lösa denna tvist mellan oss. 

***

Slang (informell svenska, eller min benämning "Arbetarklassens Ordklasser":

Öööh shoo mannen. kan du mala med sviniösa J.N å nita hens korsdrag så stolpskottet fatta tugget å slutar jiddra sin skit till allez om min hemmaplan.  J.N knowar inte min gata där jag bor, och ska inte komma här och slicka och sätta på frimärke å bestämma vart brevet ska skickas. Shoo mannen, jag känner mig själv, Haja snacket nu J.N, du e off i skallen, å tagga ner din dynga. Alla streets dont need to ha samma staket ya know. Blada Jalla.

***

Eftersnack:

Den formella texten är baserad på synonymer, som jag har googlat fram, och sedan stoppat in dessa ord i en formell text. Jag har ingen aning om jag har använt ordens betydelse rätt i texten, men jag hoppas på detta. Annars, nära skjuter ingen hare...

Texten skriven i slang/informell svenska, är delvis fiktiv och påhittad av mig, samt att jag har googlat några slanguttryck. Även där gäller att jag kanske inte har fått in slangordets rätta lydelse i rätt sammanhang, men texten är ett försök till ett kåseri, som ni ska ta med glimten i ögat. Ta den inte så bokstavligt. Däremot välkomnar jag rättelser, om jag har använt orden helt i fel sammanhang, och därmed är ute och cyklar....fast mig veterligen har jag punka på min cykel....

Med glimten i ögat // V.F

 ***

Bilden är hämtad från Facebooks nyhetsflöde för länge sedan. Jag saknar källa.

Blir skrattfest varje gång jag ser på den bilden....

 

Kika gärna på min fotokonst

https://www.instagram.com/kristina0179/

 

 

 

 

 

 
Övriga genrer (Kåseri) av Valkyria-Fatale VIP
Läst 395 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-01-24 08:16Bookmark and Share


    ej medlem längre
*ler och ler och ler *

Ps. Hundrasen är ungersk, heter "vizsla", är en jakthund. Ds.
2016-01-24

  Peter Olausson VIP
den var bra!
2016-01-24
  > Nästa text
< Föregående

Valkyria-Fatale
Valkyria-Fatale VIP