Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Botaniskt uppvaknande

 

Vaknar liggande på rygg

mitt i ett blomsterhav

kring mig höga stänglar

med rödviolett duntrav

solen blöder genom molnen

en humla i mitt öra viska

vinglar i klumpig flykt

mot en hägrande fästmöpiska

 

En liten nyfiken fågel

åker skickligt slalom

i det höga himmelgräset

som det kallas här i Dalom

min dotter gömde sig gärna

när hon var en liten stumpa

bland de stolta röda blomstren

som även kallas rävrumpa

 

Kärt barn har många namn

benämns även hos oss

för mjölkört, brudfackla,

praktduna och skogsbloss

i Alaskas karga vildmark

kallas den sommarens tidtagare

den blommar nerifrån och upp

blir allt blekare och magrare

 

När blomningen når

till dess översta topp

är årstiden långt liden

sommaren ger opp

naturen går till vila

höstdimman är tillbaka

bitande kyla kommer åter

allt levande på den får smaka

 

Samtliga här nämnda namn

kan bytas mot rallarros

jag föredrar dock mångfald

namnen får inte fara sin kos

fler lokala benämningar finns

som mjölke, rävsvans och kropp

men därmed tar mina erövrade

botaniska kunskaper stopp

 

Vaknar liggande på rygg

mitt i en blomsteräng

tyvärr ett önsketänkande

jag är kvar i min säng

humlornas tunga flykt

och envetna surr

är min frukostsugna

mages monotona kurr

 

© Kjell Åhsberg

 

 

 

 

 




Bunden vers (Rim) av Kjell Åhsberg
Läst 409 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2016-03-08 22:36



Bookmark and Share


  Bo Himmelsbåge
Härligt uppvaknande i blomstersängen!

Underbart, så många sköna namn,
det finns på denna fina blomma,
som Du så kunnigt och inspirerande hänvisar till! Men som Du omnämner,
kärt barn... Jag fastnade speciellt för Himmelgräs, som får fantasin att lyfta!
Annars kände jag bara till Mjölkört, Rävrumpa och Rallarros... det sistnämnda förstås för att den är mycket vanlig på järnvägsslänter...

Vi tackar för att Du tolkade Din mages morgonkurr, till humlesurr
och lät oss följa med på denna mycket fina sommarodyssé på längtans vingar!

2016-03-11

    ej medlem längre
Helt fantastisk botanisk lektion inlindad i en suverän poesikomposition!
2016-03-09

  Respons VIP
Vittnar om stor kunskap och erfarenhet om naturen och botaniken. Humoristisk knorr på slutet som jag gillar!
2016-03-09

  Ljusletaren
Duntrav, Himmelgräset ... wow vilka passande fina ord om denna kära växt.

Vi hade en dålig sommar i fjol och den var kall. La märke till att det fanns nästan inga Rallarroser då.

Tycker denna vackra växt är så fin och tackar varmt för dina vackra ord om denna växt.

Rallarnas blomma och så vill jag också nämna den vid namn.

/kram


2016-03-09

    ej medlem längre
Bra text!
2016-03-08

  ULJO
Rallarrosen en underskattad men vacker blomma. Fin text förövrigt.
2016-03-08
  > Nästa text
< Föregående

Kjell Åhsberg
Kjell Åhsberg