Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
"Alla svenskar borde ha en årslön på banken" // Anne Wibble, Sveriges första kvinnliga finansminister 1991–1994


- Jag klarar inte 0:7-dieten (lång)

Två skålar müsli
med youghurt av
hallonsmak
Rena rama lyxen
Min 2:5-diet
rättar sig bra
i sitt budgettak

Månaden är ens ej slut
Men det har redan slagit bakut
Kassan krånglar ånyo
med utbetalningen
Fattas några tusen
för att hålla
mättnadsordningen

Men tyvärr repeterar
vi det som jag så
ypperligt numera kan
utantill
Livet är inte rättvist
och man får inte alltid
som man vill

Man får låta
magen kurras
Åt mättnad
det ej kan hurras
Kontot är tomt
sånär på tvåhundra
Hur ska jag
överleva
26 dagar framåt
Ja, det kan man
undra

Men vänta här nu
Oförutsedda händelser
ska ju sparkontot hantera
Säger som Anne Wibble;
Den som spar han har
Alla svenskar borde ha
en årslön på banken
för att i ekonomisk trygghet
kunna agera

Är det någon
som kan se
rimligheten
Stressfaktorn ökar
minoriteten

Soc har sina regler
med försörjningsstöd
Hur skulle jag
kunna förutspå
min akuta nöd


Tre månader bakåt
synar de kontoutdrag
Luckans svar -
Nej, tyvärr avslag
Jag får leva på luft
med mina ångestfyllda
andetag
Och jag har brist på folk
som kan backa upp ens
akuta armodsslag

Kontaktnätet är snävt
Vem ska jag fråga
Kontaktnätet är kvävt
Att jag ens skriver
så här och våga
Att leva på gränsen
med existensminimum
Budgetplaneringar
kan inte avvika en tum
Jag får leva på luft
Ja, det blir tufft

Om jag sätter mig vid Ica
Och i frustration utskrika:
- Jag klarar inte 0:7-dieten
Någon knackar på min rygg,
och frågar förveten
Hur blev det så här
Hur hamnade du där
Varför är du på kanten
Varför sitter du här tanten
Schas och försvinn
här kan du inte tigga och be
Den här platsen är min
och det är i min burk slantar de ge
Ska jag rota i tunnor
eller komma och knacka
på okänds dörr
Sitter med ångest
önskar det var som förr

Då var det jag
som gav slantar
till fattig i nöd
Då var det jag
som agerade
som armodsstöd
Jag skänkte och betalade
Jag tänkte på dig och svarade
Agerade med gott hjärta
Till de i armod och inre smärta


Martyren tar till ordet
Här från billiga tangentbordet
Karma leker med sin vodoodoll
Vad jag har gjort tidigare
spelar ingen som helst roll
Ta nu och knip din käft,
och sluta debattera
Vem bryr sig om ohälsa
som i armod eskalera
Sköt dig själv
och skit i andra
Rannsakan och insikter
du har dig själv att klandra

 

"Alla svenskar borde ha en årslön på banken" // Anne Wibble, Sveriges första kvinnliga finansminister 1991–1994

 

 

 




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Valkyria-Fatale
Läst 370 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2016-08-31 18:01



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Valkyria-Fatale
Valkyria-Fatale