Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Spotifytips: Bach partita no. 2 d-moll BWV 1004, femte satsen ciaccona


Bach förlorar ett barn

Han stampar i farstun, tar av peruken och borstar av snöflingorna. Redan härute hör han hennes gråt och han förstår hur det är fatt. Hon sitter bredvid vaggan och ser på de askgrå små anletsdragen. Som en blyertsteckning. Hans ögon svämmar över när han tar hennes hand. Senare, när de hämtat kroppen, ligger de bredvid varandra på sängen tills hon uppmanar honom att gå och arbeta.
Vid klaveret lägger han undan veckans kantat och plockar fram en partita för fiol. Sista satsen, ciaccona, blir längre än de övriga fyra satserna tillsammans.
Tonerna dignar som frukter på smärtans träd. Allt han gör är att plocka dem och foga samman dem, mer som en upptäckt än något han finner på. Ett pussel som väntar på att återfå sin struktur.
När stycket är klart spelar han igenom det. Då har det redan hunnit bli sent och alla ligger i sina sängar utom han. Alla lyssnar och somnar till slut på våta kuddar.




Prosa av Nitram P
Läst 249 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2017-03-16 19:48



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Väldigt vackert och intressant skrivet.
2017-03-17

  walborg
VArmt tack för denna inlevelse i vår största kompositörs arbete
2017-03-17

  Arne Ugglemosse
Allt kan tydligen bli till vacker musik för en sådan strukturerad herre. 20 barn är inte dåligt som ett livsverke, bara det. Undrar hur han var.
2017-03-16
  > Nästa text
< Föregående

Nitram P
Nitram P