Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

En alldeles särskild dag

Jag var väl nio när far en lördag sa att jag och min bror skulle följa med honom in till Stockholm. Vi bodde i Sigtuna, några mil norr om huvudstaden. Meningen var att vi skulle göra roliga saker, gå på Skansen och bio, äta varmkorv och choklad och dricka coca cola.
Det var en vacker sommardag. Den djupblå himlen spände sitt valv över de många husen. En svag vind som luktade hav drev in över vikarna.
På Skansen åt vi våfflor med grädde och sylt och spunnet socker. Medan vi på måfå strosade runt bland sevärdheterna passerade vi en liten inhägnad för några höns och deras nykläckta små kycklingar. En av kycklingarna hade på något sätt hamnat utanför inhägnaden. Barn och vuxna i skiftande åldrar stod runt kycklingen utan att veta vad man skulle ta sig till.
Då kom jag.
Något år tidigare hade jag fått en undulat i födelsedagspresent. Jag minns fortfarande hur den engagerade handlaren i djuraffären visade hur man skulle hålla i en liten fågel. Man fick absolut inte utsätta den för något tryck på magen, det kunde göra ont. Istället skulle man greppa om de mindre känsliga vingarna.
Denna kunskap hade jag med mig när jag nu ställdes inför den olycksdrabbade kycklingen. Lugnt och sansat greppade jag fågeln kring vingarna, lyfte upp den och satte den utan vidare dröjsmål tillbaka på rätt sida om stängslet.
Jag har nog aldrig vare sig förr eller senare fått så många beundrande blickar från publiken. Jag var dagens hjälte. Av allt annat trevligt som hände den dagen är det minnet av den lilla kycklingen som levt vidare. Kanske borde jag tacka den för att den gav mig tillfälle att göra en god gärning. Hur som helst kommer jag aldrig att glömma den.




Prosa av Nitram P
Läst 161 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2021-07-28 15:09



Bookmark and Share


    Annika J
En välskriven och intressant berättelse som berör läsaren och väcker egna minnen.
2021-08-08

  Minkki VIP
en underbar historia! Så många tillfälligheter som samverkar och plötsligt är tiden och platsen inne då de står i ett förklarat ljus, ett litet ögonblick som man inte glömmer
2021-07-31

  stormengudrun VIP
Så fint handlat av en sann djurvän :-)
2021-07-28

    Sefarge VIP
Tack för "levandegjord"minnes skrivelsen
Vissa gärningar etsar sig fast
genom livet och blir kvar
till slutets dar?
;)
2021-07-28
  > Nästa text
< Föregående

Nitram P
Nitram P