Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Hasta siempre compañero!


Till Miguel och koltrastarna

Om några timmar åderlåts avenyerna, för att göda kondorerna och bokbålen…

Ett jagat namn utan land - Miguel mot tvåhundra kulor - kommer omfamna sina barn för sista gången.

Bredvid honom en pamflett av Lenin, en symaskin och ett vykort till en framtid utan förtryckare.

                                             ~~~

Santiago de Chile föds om på nytt, med navelsträngen runt halsen, den elfte dagen i nionde månaden - varje år sedan dess.

Dödens fyra ryttare rider snart över La Moneda snabbare än ljudet.

Lågorna kommer piska himlen till en mural av bakbundna händer och utsparkade tänder.

                                             ~~~

En fotograf sjunker sakta ned mot marken och en liten flicka frågar efter sin mor - snart kastas hon med blyskor ned från ett omärkt flygplan.

Mina vänner Fenix och Salvador, den ena blå och den andra jordlös  - misstänkta bortom alla tvivel om brott mot tro och egendom - kommer stekas levande, i salpeter.

Men inte än, inte än! Flyg koltrast, flyg genom gallren - upp till solens högsta mast!

                                            ~~~

Amanda kommer kämpa intill slutet vid fabriksporten. Tillsammans lärde vi de gamla och havet att läsa och skriva. Till och med fiskarna skrattade.

I fotbollsstadion kommer tusentals copihuer och kolibrier bli avlivade. Röda hundar får inte vandra i frihet!

Mannen som talade till druvorna i Valparaiso ror över floden till underjorden med en last av duvor och faderlösa patroner.

I vänstra jackfickan: en bild på lillasyster som nu badar i el

Vad har han att förlora? Hans knogar har förblött sen tonåren i gruvorna vid Lota y Coronel. Även han kände till Miguel

                                         ~~~

Dödens fyra ryttare blåser snart över La Moneda med sina rykande pelare.

Han som sjöng om plogen och fjärilarna kommer få fingrarna krossade.

Om några timmar åderlåts avenyerna, för att göda bokbålen och kondorerna

Men inte än, inte än! Flyg koltrast, flyg genom gallren - upp till solens högsta mast!

                                         ~~~

En obruten vulkan - hans namn var Miguel - kommer omfamna sina barn för sista gången:

"Att vara trogen det mänskliga är att greppa livet om sin hjärta

"Sök er alltid till jordens värdiga. Jag väntar där mörkret glesnar och sången böljar."

Santiago de Chile föds om på nytt, med navelsträngen runt halsen, den elfte dagen i nionde månaden - varje år sedan dess.




Fri vers (Fri form) av Rafael X
Läst 366 gånger
Publicerad 2017-08-30 09:27



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Rafael X
Rafael X