Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Till J.R.


Till Kamraterna I

Kamrater, en dag kommer jag bygga en liten båt - större än Noas ark

Till hemlösa Maria vid Berzelii park och gatuhundarna i Bogotás slum

Även till Josef. Nio år gammal, frusen och stum

Han hade flytt hit från fjärran länder

Föräldrarna hade mist både huvud och händer

     ~~~

En dag kommer vi ta farväl av misären

- Farväl till krigets bränder. Men nu måste jag skriva 

Som om varje sekund vore min sista

Vårens första knoppar är på väg att brista

Varje gryning har sin början i en liten gnista

     ~~~

Jag har sprängt tystnadens kista

Det är dags att berätta om en rödhårig kvinna

Då var hon åtta år gammal och förälskad i Harry Potter

Fick sitt huvud nerspolad i toaletten och sina glasögon trampade i bitar 

Sedan dess har hon lärt sig att aldrig mer tiga

Hon kommer aldrig mer bocka och niga

       ~~~

Ja, Historien skapas av dessa miljoner

Den penslas till liv av unga mödrar som lever på ris och vatten;

Av förälskade själar, som söker skydd från regn och blåst om natten

Så låt oss sjunga till alla vingar som söker sig till frihetens vindar!

       ~~~

Låt oss sjunga till kamraterna som stod kvar

När ljuset gick upp i rök och årstiderna grät

Framtiden tillhör er - ni som drömt och utmanat gravitationen

Ni som gett allt och mer därtill för Revolutionen

Var säkra på att vi kommer återvända 

När djungelns hängda får tidvattnet att vända! 

      ~~~

Hör ni kanonernas dån?

Bortom horisonten, vid östfronten

Där solen vaknar och prärien skakar

Bland proletärerna fann jag min musik

Från fattig student till rotlös bolsjevik

Fabrikernas kamp gav liv åt min poesi

Hungern härdade min fantasi

     ~~~

Kamrater, denna sång är till er:

"Min kärlek och min glöd

"Min säd och mitt bröd för den i nöd!

"Jorden svettas ett hav av svalor och liljor

"Abetarkvinnor med järnhårda viljor"

      ~~~

Min älskade rödtott, be aldrig om förlåt

För att du sprängde dina bödlars luftslott

Be aldrig om förlåt, för att du är du

Även om värdigheten döms ut som tabu

      ~~~

Nu är det dags att berätta din historia

Ditt hjärta och frihet är aldrig till salu

Kom ihåg att "Första Maj" är namnet på vår båt

Morgondagen kommer klä sig i blått!




Fri vers (Fri form) av Rafael X
Läst 446 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2022-02-15 19:54



Bookmark and Share


  Konstnärssjäl
Vilken ära det är att få dela min resa med en så förstklassig poet!
2022-02-15
  > Nästa text
< Föregående

Rafael X
Rafael X