Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ljuva 60-tal

 

Den ungdomens tid plöjde våra tankars vidd
vi såg det möjligt öppna världens slutenhet
med våra starka argument och dyrbara dekret
till handens solidaritet och Voltair´s Candide

Tog till båd´ kropp och själ för att få tanken spridd
vi skrek vårt slagord högt i tågets trygga enhet
och röd var fanans färg mot ordens dignitet
när kårhuset intogs  var planen klar och smidd

Vi tordes visa våra sanna sidor utåt
och kunde blotta själen utan någons hat
då sjöngs internationalen högt med knuten hand

Med tid och år kom facit, en upphöjd var despot
och Maos lilla var av blodet täckt o´ kamrat
nu, rädsla, stängda dörrar till vårt sköna land

 

©tk.

 




Bunden vers (Sonett) av thyra
Läst 350 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2018-07-23 17:44



Bookmark and Share


  Annie b'larsson VIP
Vill bara tillägga att Johan S, har helt rätt vad gäller vissa unga människors engagemang; de har andra preferenser och intresserar sig mycket för miljöfrågorna. Vi måste förstås få en värld där luften går att andas och vi har friskt vatten osv. Dock, pratade unga också om detta på 60- och 70-talen. Men ingen lyssnade.
2018-07-28

  Johan Strömstedt
Tidsmaskinen far fram över oss alla.
Den pusselbit som blev kvar och behöll sin storlek passar inte in då pusslet krymte eller töjdes ut.
Visst finns det engagemang hos dagens ungdom, skillnaden är att deras uttrycksformer har ändrats.
En bra text du skrivit som väcker minnen
från en tid som var, jag vill åtminstone inte ha den tillbaka.
2018-07-27

  Annie b'larsson VIP
På 60-talet var det många unga som fattade var det handlade om och knöt näven med rätta till Internationalen. Visst var somliga idéer fel skulle det visa sig. Men mycket var rätt. Tyvärr finns bland många unga idag, inte den hunger och törst efter rättvisa kvar. Istället handlar allt om individuella löneförhandlingar och skit i dom fattiga och tiggare åk hem. Väldigt tragiskt och en rejäl backlash för oss alla.
2018-07-27

  Gunnel Eriksson VIP
Skickligt utformad sonett.
2018-07-23

  Larz Gustafsson VIP
Mao Tse-tung var inte mer blodbesudlad än någon annan ledare i tredje världen.
Det är numera politiskt korrekt att göra avbön.
Vad man ska komma ihåg är att det var Mao som alfabetiserade Kina (Mengistu Etiopien och Barre Somalia).
Då det gäller kvinnors rättigheter (bl a att slippa få fötterna hopsnörda) så var det Mao som gick i spetsen.
Jag var maoist. Det är ingen hemlighet. Självklart tar jag avstånd från att han kastade ut alla missionärer från Kina på femtiotalet och de inhemska kristna hamnade ofta i arbetsläger och fängelse.
Som kristen protesterar jag mot detta samt att det fortfarande förekommer (liksom i Nordkorea och flera islamska stater).
2018-07-23
  > Nästa text
< Föregående

thyra
thyra