Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Att låta kroppen minnas i st f jaget



kallas för psykosomatik
och antas på goda grunder äga rum
när barnets lilla psyke
inte orkar bära mer av förnedring
i form av misshandel och avvisanden,
fysiska såväl som psykiska.

Antingen minns man öht ingenting
eller romantiserar man misshandeln...
som många föräldrar och religionen
gjort och gör. Den man älskar, agar man.

Man kan tala om psykets implosion:
"Implosion är motsatsen till explosion, ett tomrum som plötsligt dras samman på grund av omgivande tryck eller andra ihopdragande krafter", ( wikipedia ).

Det som startar försvarskedjan är det yttre våldet
från någon som barnet älskar och sätter sin tillit till.

Därefter "bestämmer sig" barnet I SIN TOTALA
HJÄLPLÖSHET ( = kan inte försvara sig )
för att ta på sig skulden för våldet och på det viset
försvara den skyldige/skyldiga och kanske "tänka"
att "det här får jag handskas med som vuxen
när jag inte längre behöver den jag älskar".

Att inte ta itu med misshandeln kallas på
fackspråk för "Stockholmssyndromet" eller
identifikation med aggressorn".

Det närmast otroliga antal fall som läkare
diagnosticerar med "fibromyalgi" är
enligt min erfarenhet grundat i mycket
tidig vanvård med kroppslig misshandel.

Pojkar kanske slagits och utsatts för
sexuella övergrepp och vanvård lika
mycket som flickor men de vänder
det utåt i form av misshandel, mord,
kriminalitet eller alkohol mot det egna
självet.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Gunnar Hilén VIP
Läst 365 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2019-01-23 14:12



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
jag har skrivit "...enligt min erfarenhet..." och den hittar jag inte i litteraturen utan i verkligheten.
2019-01-24

  MissFluff
Många trodde det för en så där 20 år sedan innan man började ta dessa patienters (främs kvinnors) lidande på allvar. Nu mera är det du skriver en olidligt föråldrad syn på fibromyalgi. Läs på lite istället för att sprida dynga som ytterligarenökar stigmat!
2019-01-24
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP