Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Förste arbete vid AB Mölnbacka Trysils sågverk vid Dejefors bruk


Ungdomsminnen

Dä lukter så gôtt uttå kåda å spån.
Dä ä nôe speciellt mä nysågat timmer.
Tanker kommer langt bortifrå,
minne frå' såga jag starkt förnimmer.
Mitt förste arbete feck ja där,
å kände mej vikti å stor.
ja feck klä mej i bolages blåe klä'r:
röe stövler å Stålex skor.
Allt geck mäst ut på å jobbe mä krôppen,
så tankera fanns för dä mäste helt breve.
Däfför va en rätt fräsch i knôppen,
när en slute på kvä'l å nöjena tog ve.

Men trots att dä fanns mer allvar än nöje
bland ungdomslek å sågverksprodukter,
så tycks dä bevisligen dröje,
innan di trevlie asociationera mattes
uttå skogens lukter.
Å tänke tebaks på tåcke som är förbi,
kan göre gôtt när dä ibla'n känns grått.
Fast vesse ser ner på't å kaller't för nostalgi,
så tycker ja dä ä e välsignad gåve vi fått.
Gå te skogs du också en dag som är fin,
å sätt dej nônstans å vile dinne fötter.
njut uttå fôggelsång å doft å terpentin,
å tänk tebaks på dine egne rötter.
Alle behöver vi e lise för själen,
annasr blir live trist å tradi't.
Foten behövver som bekant både tånera å hälen,
för att krôppen ska stå stadi't.


















Övriga genrer (Kåseri) av Torbjörn åhs
Läst 148 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-05-31 15:35



Bookmark and Share


  danne //
fint me dialekt , de finns någe jordnära me de, även om int alla stavelser gå hem i knopen. Efter en två tre läsningar så sitt de dä
2019-05-31
  > Nästa text
< Föregående

Torbjörn åhs