Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Pyramidspel

Tänk dig en enkel pyramid
med sex kulor i basen
tre kulor i mellanledet
och en kula på toppen
Gör om kulorna till människor
och be alla de som är i basen
att skicka en tusenlapp var
till den som sitter i toppen
med ett löfte till var och en i basen
att de snart kommer att inkassera tiotusen kronor
Förutsättningen är att var och en i basen
rekryterar tre nya människor
som skickar en tusenlapp var
På så vis skapas nya pyramider
där pengar förs från basen till toppen
Pyramidspel mättas snabbt
Inga nya pengar skapas
bara en överföring från vissa till andra
Till slut går det inte att få med mer personer i spelet
Resultat blir att några få gjort sig rika på andras bekostnad
medan de nyrekryterade blivit av med sina pengar
Om man gör samma sak i en gigantisk skala
lockar människor att köpa hus fast de inte har råd
med att de får en väldigt låg ränta i början som stadigt växer
med att som bank paketera goda och dåliga lån i nya paket
och få dem att se ut som goda lån allesammans
med att göra det möjligt att spekulera
i alla förändringar på valutamarknaden
med att försäkra sig för förluster som beror på spekulation
och du har skapat ett gigantiskt pyramidspel
där insatsen är alla lån som skall betalas tillbaka med ränta
pengar som sparas till framtida pensioner och investeringar
och där resultatet är att spekulanter gör sig ofattbart rika
på miljoner människors bekostnad
Där har du 2008 års finanskris i ett nötskal
Lånen till fastighetsköpare kallas subprimelån
Ompaketerade lån kallas CDO (colleteralized debt obligation)
Försäkringarna kallas CDS (credit default swap)
Det stora lurendrejeriet kallas finanspolitik




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 177 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2019-08-08 07:17



Bookmark and Share


  KattenKin VIP
Exakt. Bra och viktig text. Hela bank- och finanssfären är ett enda stort pyramidspel som drabbar oss längst ner.
2019-08-14

  Marita Ohlquist VIP
Bra och tankeväckande liknelse.
2019-08-09

  Blomma-Stjärna VIP
ja, den globala kapitalismen syns mig som en orm som biter sig själv i svansen. Huvudet ler förnöjt, märker inte svansen så länge som det finns svans att äta!

bra skriftat!
2019-08-08

  Kungskobran VIP
Tanken med var att även människor med låga inkomster skulle få tillgång till eget hus.
Den amerikanska systemet där det är bankerna som ägde huset gjorde att den enskilde kunde lämna tillbaka nyckeln till huset till banken när hen inte kunde betala.
Banken fick ta hela förlusten till skillnad mot sverige där husägaren fåt ta hela förlusten.
Bankerna kom på obestånd och hela systemet rasade som dominobrickor.
Det var naiva politiker som skapade systemet.


2019-08-08
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP