Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jahve, koldioxid och ångmaskin

En dag när Jahve kom till jobbet såg han mer än lovligt deppig ut. Så Sankte Per frågade:

Hur är det? Mår du inte bra?

Jag drömde en så otäck dröm i natt? Jag drömde att koldioxiden i Jordens luft höll på att ta slut så att inte fotosyntesen kunde fungera. Jag hade ju fixat en kolcykel som jag trodde var perfekt men när jag nu kontrollräknade upptäckte jag att det finns ett litet svinn i den. Det är därför som koldioxidhalten har minskat i miljontals år och nu är det snart slut. Det är bara några årmiljoner kvar. Vad skall vi göra?

Du har ju skapat dom där varelserna som du kallar människor sa Per. Använd dom. Jag har ju varit en sån ett tag så jag vet att dom är användbara.

Ja, visst kan man göra en hel del roligt med dom. Kommer du ihåg korstågen? Fan höll på att skratta på sig när han såg hur dom drog iväg på en fullständigt meningslös uppgift.

Ja ja. Jag är fortfarande lite sur på dig för det sätt du använde min så kallade efterträdare.

Ja, men du måste hålla med om att vi fick många goda skratt. Men den här gången är det ju fråga om något som faktiskt behöver göras. Skulle man verkligen kunna ha människor till det?

Jag har en ide. Du använder sådana där"gudomliga ingivelser" som du brukar ta till ibland och låter någon uppfinna en koleldad ångmaskin.

Skulle det kunna... Ja. Kanske... Ja vid närmare eftertanke kanske. Då kommer dom att börja gräva upp och elda fossilt kol och återföra kol till atmosfären. Ibland har du dina ljusa stunder. Och vi behöver ju inte tala om vad det går ut på. Och då kan vi skoja och lura dem alldeles yra i mössan.

Ja jag testade iden på Fan och han föreslog att vi skulle tipsa dem om "global uppvärmning".

Jaså du har redan hört med honom. Jag kan tänka mig att det här är en ide i hans smak. Det här med "global uppvärmning" kommer dom nog att avfärda men det är klart att om vi får några att köra tillräckligt ihärdigt med det så kan det gå hem. Det här kan ju bli riktigt roligt.

Och Jahves humör steg ju mer han tänkte på det. Kolcykeln var räddad och snart skulle han kunna skratta åt människors komiska upptåg. Kanske lika löjligt som jakten på graal.





Prosa (Fabel/Saga) av lean
Läst 193 gånger
Publicerad 2019-08-25 17:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lean
lean