Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Den stora floden

 

Roberto Saviano skriver i sin Bok Gomorra
om camorran i Neapel
Hur den svarta ekonomin
är så intimt förknippad
med den vita ekonomin
att det på avstånd verkar som
att de flyter i samma flod
Väskor skor kläder och lyxparfymer
från Kina förs in via Neapels hamn
en liten del belägga med tull
och förs in i landet den vita vägen
merparten smugglas tillsammans
med vapen och narkotika den svarta vägen
Tullen och polisen blundar men gör tillfälliga nedslag
De stora företagen samarbetar med maffian
Politiker korrumperas och blir en del av systemet
Stora affärer görs upp i hemlighet
Det handlar om att tjäna pengar
Den som tjänar mycket pengar blir en hjälte
hos fattiga desperata pojkar i Neapel

I tv-programmet modeindustrins smutsiga baksida
gör reportern Stacey Dooley ett besök i Indonesien
där hon tar sig fram med båt på Citarum-floden
Hon möter människor som bor och lever av floden
som använder vattnet för att dricka
göra mat, diska och tvätta sig
Men hon möter också textilindustrin längs floden
som släpper ut det vatten som färgat kläder
Floden är en av världens smutsigaste
I vattnet finns tungmetaller
som bly arsenik och kvicksilver
På vattnet ligger det så mycket mänskligt avfall
att det på vissa ställen inte går att se vattenytan
Vilken konsument på H&M Kapp-Ahl eller Lindex
skall behöva tänka på människorna runt den floden
när de köper sina färgsorgsna kläder?

I Biskopsgården där jag jobbar
händer det att unga killar skjuter på varandra
De tillhör den svarta delen av floden
som smugglar narkotika och vapen
skaffar sig pengar och mutar in
olika områden för sin försäljning
Samtidigt är lukrativa delar av socialtjänsten till salu
till konsulter företag och finansbolag
I takt med de politiska nedskärningarna
blir socialtjänstens tjänstemän
allt mer auktoritära och restriktiva
Fattiga desperata killar i Biskopsgården
lockas av möjligheten
till snabba pengar och hög status

Politikerna ropar på mer poliser och högre straff
Affärsmännen tjänar pengar
Medborgarna konsumerar
I Italien kallas fenomenet för camorra
På Sicilien kallas det maffia
I Sverige kallar vi det gängkriminalitet
Vi skulle kunna också kunna kalla det
strömmar av olika färg
i den stora nyliberala floden




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 195 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2019-09-21 07:53



Bookmark and Share


  KattenKin VIP
Intressant rapport, mycket att fundera på.
2019-09-21

  Kungskobran VIP
Mussolini utrotade maffian, han ville inte ha någon konkurrens, när staten efter kriget tyvärr släppte på tyglarna kom den sakta tillbaka
Då vi är en demokrati kan vi inte använda hans metoder,
det blir mycket svårt att stoppa
med de metoder som vi har tillbuds
vi har låtit bli att agera
2019-09-21
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP