Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vad skulle hända om man hjälpte tiggarna på allvar?

När Stefanov från Rumänien
sitter utanför Willys
på Vårväderstorget i Biskopsgården
kallas han tiggare
När han reser sig för att gå kallas han fotgängare
När han tar cykeln in mot stan kallas han cyklist
När han studerar svenska för invandrare kallas han elev
När han studerar i skolan kallas han student
När han utbildar sig till undersköterska kallas han praktikant
När han han får sitt första jobb kallas han ”ny på jobbet”
När han flyttar in i en lägenhet kallas han hyresgäst
När han går med i facket kallas han fackmedlem
När han betalar skatt på sin lön kallas han skattebetalare
När han får sitt medborgarskap kallas han svensk
När han träffar sin partner kallas han pojkvän
När han får sitt första barn kallas han pappa
När Stefanov går och handlar
och träffar på Martina
som sitter utanför Willys
på Vårväderstorget i Biskopsgården
kallar han henne ”min vän”




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 183 gånger och applåderad av 12 personer
Publicerad 2019-10-12 08:52



Bookmark and Share


  KattenKin VIP
Bra skrivet, och tänkt för den delen. Du blåser liv i en från gruppen vi blundar för, visar på andra förhållanden än det vi stirrar oss blinda på. Vi är alla så mycket mer än vår situation, och vi glömmer ofta att vår egen kan förändras i denna osäkra värld.
2019-10-17

  Blomma-Stjärna VIP
Du skriver det så bra; Tiggare är bara tiggare när de tigger, byggnadsarbetare är bara byggare när de bygger, i övrigt är vi alla tillhöriga människosläktet. I denna vår värld behöver vi ungefär detsamma; en viss trygghet och omsorg, mat och tak över huvudet och ett göra som känns meningsfullt!
- Erfarenheten av tiggeri ger den före detta tiggaren medkänsla!
2019-10-14

  Solstrale VIP
ja vänlighet och empati kan vi alla må lite gott av att ge och ta emot, var än vi sätter vår fot... vi hoppas vi får tigga om så skulle behövas den dag vi går i pension kommer vi till Stefanovs hemland för här är för kallt om vintern för att bo på gatan...
2019-10-12

  Eva Helene VIP
Vi kanske skulle börja med att i tanken kalla den vi möter på vår väg i livet för vår vän då skulle mycket vara vunnet.
Bra och viktig text.
2019-10-12

  Kungskobran VIP
Tiggare är människor som alla andra med sina drömmar och längtan som hamnat här då inte så mycket annat stod till buds
2019-10-12

    Lena Staaf VIP
Fin text! Brandfackla mot avhumaniseringen.
2019-10-12

    Sefarge VIP
Synnerligen ntressant vinkling
Mångfacetterade etiketter
På en och samma nänniska

2019-10-12
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP