Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bara seger räknas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Skillnaden mellan norska och svenska skidåkare




Ungefär 30 000 norrmän engagerade sig i motståndsrörelsen, som kämpade mot nazisternas ockupation av Norge 1940-1945.

Norska motståndsrörelsen kallades de grupper i Norge, vilka kämpade mot Vidkun Quislings regim och mot Nazitysklands ockupation av Norge under andra världskriget. En känd sådan organisation var Milorg. Några av motståndsgrupperna som ofta utförde uppdrag åt Milorg var Osvaldgruppen, 2A, Oslogjengen, Pellegruppen och SOE.

Enligt vissa uppfattningar bidrog norska partisaner till att förhindra att nazisterna konstruerade en atombomb, då de den 20 februari 1944 sänkte en färja som transporterade restbehållningen av tungt vatten till Tyskland, efter att den norska tillverkningen lagts ner några månader tidigare.




Övriga genrer (Essä/Recension) av Gunnar Hilén VIP
Läst 287 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-12-14 12:54



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
av säsongens tävlingar. Längd. Skidskytte. Backe. Kombinerat.
2019-12-14

  Gunnar Hilén VIP
Det har lagts i generna detta att även idrott är som kampen på liv och död. Vi svenskar förstår ingenting av det. Ingen kan spurta och ingen ger aldrig upp...som en norrman på skidor !

Är det inte en historisk förklaring så måste de vara dopade. De vinner över 90 %
2019-12-14

    Lena Staaf VIP
Vad då, skidåkare?
2019-12-14
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP