Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om Kalevala


Kvädor, drapor och oden



Det närmaste vi kommer ett eget nationalepos
kanske är Mobergs utvandrarserie.

Islänningarna har sin Edda av
Snorre Sturlasson ( isl. Snorri Sturluson )
och finnarna sin Kalevala ( = en plats där
många av människorna bor )
sammanställd av Elias Lönnrot ( 1802 - 1884 ).

Han vandrade land och rike runt och lyssnade
till den levande skatten av muntliga verser
och skrönor om människor och andra väsen.

1849 kom så boken ut med sina sa 50 "sånger"
eller runor. Jmf fi. "runo" = dikt.

Eposet handlar om män och kvinnor med
och utan övernaturliga krafter. Här finns den
onda kraften rikt representerad.

Väinämöinen kanske de flesta hört talas om,
den gamle, fule kåtbocken. Han liksom många
andra kan sjunga...så sjunger han t ex fram
den båt han önskar sig.

Lemminkäinen skapar en häst av sina motgångar.

Den sköna Louhi förvandlar sig lätt till en örn
medan unga Marjatta blir gravid med ett lingon
i skogen.

Varför har inte Sverige ett nationalepos ?

Kalevaladagen firas som finska kulturens dag
varje år den 28.2.





Övriga genrer av Gunnar Hilén VIP
Läst 125 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-12-30 16:27



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Vilken intressant text och fråga där till!
Vi måste nog alla ta oss en funderare kring detta - vilket ska bli Sveriges nationalepos - Astrid Lindgren - ... men det finns så många kanske med att nämna ingen är ingen glömd? Solidariskt!? eller...
2020-01-01

    ej medlem längre
Ulf Lundell's
samlade
skrifter
kanske?

"Jack"?
2019-12-30

    Lena Staaf VIP
Bra fråga! Men det är kanske Mobergs Utvandrarsvit? Eller Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga? Ellet Strindbergs Röda Rummet?
2019-12-30
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP