Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
75årsdagen för att högtidlighålla befrielsen av Auswitch-Birkenau


Holocaust survivor

När jag försöker formulera mina grumliga tankar om koncentrationlägren kommer jag på mig att jag dumt nog inte orkat lägga på minnet hur de stavas. Det är faktiskt ett klart fall av bristande omdöme från min sida och jag får ursäkta mig..
Men själva poängen var att den 95årige mannen som intervjuades i SvD kunde inte hålla sig från att kritisera SD för att partiet inte gjort upp med sina nazistiska bakgrund. Men hallå vad jag vet är SD som parti 30 år. Det fanns alltså inte när förintelselägren var i verksamhet.
Men mer eller mindre rasistiskt tänkande har ju funnits i alla tider. Och mänskligheten har ju inte hunnit ändra sig på den korta tidsrymd som spänner under åren 1939-1945. Det innebär att den svåra frågan inställer sig. Kommer det att upprepas? Pessimisten svarar troligen ja.
De yttre attributen kommer att se annorlunda ut Det är jag ganska säker på för min erfarenhet är att människor i allmänhet är ganska ytliga i sitt tänkande och låter sig för lätt på verkas av sin omgivning och fattar osjälvständiga beslut
Innan mänskligheten började räkna sina världskrig fanns det ett krig som började 1914 som fick namnet första världskriget. och jag har sett några flimriga bilder på krigsglada rekryter som samlades i långa rader för att enrollera sig. Jag undrar om de ångrade sitt val när de låg nedgrävda i sina vattenfyllda skyttegravar och granater visslande bokstavligt om öronen? De enda som stod emot lockropen var en viss Hr Einstein och kanske en kompis till. För att avrunda det hela Var det inte rysk-sovjetiska trupper som befriade Auschwitz?




Övriga genrer (Essä/Recension) av Sören Turesson VIP
Läst 115 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2020-01-28 18:47



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Sören Turesson
Sören Turesson VIP