Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Koose Veerappan svarar postumt


Jag var främlingen bland er, hånad såväl hyllad.
Jag sköt Era elefanter.
Jag fällde Era träd.
Men för varje elefant jag fällde, fällde jag en tår,
och för varje träd jag fällde, fällde jag än en tår.
Dessa ståtliga djur, hur kunde jag?
Dessa ståtliga träd, hur kunde jag?

Era gevär, prydda med elfenbensvita kolvar doftade myndighetskrut.
Mina gevär, prydda med kolvar av maktens mahogny, utmanade Er makt.
Jag skämde ut Er, globalt, gäckade Er över decennier.

Ni anklagade mig för tjuvskytte.
Jag betade bara deras betar.
Ni vände gevären mot mig.
Jag riktade geväret mot Er, avlossade skott efter skott.

Öga för öga.
Tand för tand.
Eller var det inte, bete för bete?

Med efterklokhetens inbilska självbehag konstateras,
Elefanterna fick i alla fall lugn, och även lite ro.

Jag insåg aldrig att elefanterna var mer människa än vad jag någonsin varit.
Jag inser att elefanterna är mer människa än vad Ni någonsin kommer att bli.
Vi antog att elefanterna var djuren, när vi själva var odjuren.
Ni stod på andra sidan skottlinjen.
Vi sköt egentligen mot oss själva, aldrig mot varandra.
Att fienden , likt en ständig följeslagare, funnits inom mig.

Ni talade om kast.
Jag förkastade Er kast.
Jag förkastade min kast.
Bära eller brista, tärningen var kastad.
Jag var den kastlöse, men tvingades stå mitt kast.

Och mitt tal är inte slut.
Jag återkommer.
Likt årstiderna som jagar varandra,
jagade ni mig.

Jag har slutat att jaga Era elefanter och fälla Era träd,
så vem jagar ni nu?

Eller är det årstiderna som börjat jaga Er?





Fri vers av Bishkeks söner
Läst 229 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2020-03-08 15:12



Bookmark and Share


  SatansSon VIP
Det var bra människa denne fd jägare
2021-12-28

    Pandelume
Jag fick googla namnet.

Du prisar en blodtörstig gangster.
2020-08-30

    Askanden
åt den här killen myrkottar och fladermöss? båda återfinns i södra indien.

undrar vad han hade sagt om Corona. respekterat karantän eller myglat sig förbi delstatsgränser.
2020-03-29

  KattenKin VIP
Intressant text, man tänker sällan på alla led när det kommer till tjuvskytte av vilda utrotningshotade djur. Bilden jag haft är antingen rika ignoranta på troféjakt/safari eller fattiga utan val och utbildning som jagar på eget bevåg pga kött och elfenben. Här lyfter du kedjan av uppdragsgivare och kastlösa undersåtar även när det kommer till skogsavverkning. Bra skrivet om viktigt ämne!
2020-03-13

  Solweig Jansson VIP
Intressant, spännande och lite mystisk text - för flera läsningar !
2020-03-10

    Askanden
gastar som gastar

ur död spirande liv

mil efter mil
highwayman tamil

ur dödens sav spirande liv
det som var
ristad i djungel och bete
är minnet efter honom kvar


2020-03-08

    Lena Staaf VIP
Kommentaren till den här dikten kom att hamna på den andra, kortare dikten, Kose Verappan död.
2020-03-08
  > Nästa text
< Föregående

Bishkeks söner