Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

NARKISSOS

Bedårad av sin egen spegelbild
och lurad på personidentiteten
står ensam självbekräftelsepoeten,
från självkritik och annans mening skild.

Att inte se en dikt man gjort som spilld
och som poet bli alltför självmedveten
är inte bra (beskrivningen är mild)
dessutom negativ för kvaliteten.

Poeten som är kritisk mot sin dikt
är olik dagens många narcissister,
som inte märker sina egna brister

och tror att allt de skriver är av vikt.
Narkissos dåras av sin spegels sikt,
men kritikernas dom är kall och bister.











Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 214 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2020-04-20 20:29



Bookmark and Share


  Briza media
Fint diktat. Men jag fastnar lite på meningen "och tror att allt de skrivit är av vikt". Tänker att ja varför skulle någon annars skriva? Om man inte är tvingad förstås. Nån vikt eller mening har det ju, åtminstsone för någon. Självbekräftelsebehov eller narscisism kan nog lika ofta finnas hos de som läser som de som skriver tänker jag.

2020-04-21

  Arenaramus
Väl rimmad dikt som gör det angeläget att man alltid måste vara kritisk mot sina egna verk för att kunna sträva framåt.
2020-04-21

  Christoffer Andersson
Poetens börda är hans egen spegelbild; bekräftelsepoet eller självbekräftelsepoet? Narkissos, genial association. Kritiken blir fragmenterade ekon eller Afrodites förbannelse. Den narcissistiska fällan är alltid spänd, dold och placerad mitt i synfältet. Synligheten beror på poetens orsaker och budskap.
2020-04-21

    Lena Staaf VIP
Nu måste jag snart försöka mig på sobert igen!
Narkissos smyger sig in lite här och var. Självkritik kan vara bra om den inte dödar kreativiteten utan finmejslar och utvecklar.
2020-04-20

    Max Poisé
Grymt med sonett tycker jag, svårbemästrad diktform och svår att få till och du gör det bra. Innehållet är intressant i sig och syftar på ( skulle jag tippa) på självgoda poeter som tror sig vara något?
Samhället är fullt av människor som går i jantes förklädnad och missunnsamhet är ingen vacker skrud. Men diktformen...wow!
2020-04-20
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP