Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om dagens inflation i begreppet kärlek med en blinkning åt Anders Nygrens klassiska utläggning om Nya Testamentets kärlekstanke - Guds kärlek, "Agape" och den sexuella åtrån, "Eros".


EROS OCH AGAPE

Guds kärlek är en annan än den slappes
benämning utav kroppars attraktion.
Den skiljer Eros´ kärlek från Agapes
trots dagens slöa kontamination.

Den filologiskt medvetne och rappe
beblandar inte kärlekens begrepp,
och skiljer erotiken från Agape
och själens omsorg ifrån lustans läpp.

Som salig Anders Nygren i sin bibel
såg kärleken i sin hegemoni
med tron och hoppet endast kompatibel

men inte med erotisk energi,
så är Agapes kärlek utan tvivel
Guds kraft i kärlekens dikotomi.













Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 202 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-04-24 21:28



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Lena säger också mina ord.
2020-04-25

  Fredrik Axelsson
Gillar att uppgörelse sker mellan eros och agape. Dikten får mig att söka vidare i andra begrepp som 'phileo' och 'storge'. Tack för att läsningen ger mycket att begrunda.
2020-04-24

    Lena Staaf VIP
Elegant sonett med en akademisk och teologisk diskussion om begreppet kärlek. Men där saknar jag den tredje varianten, den erotiska tillsammans med den innerliga och vänskapliga kärleken, den som finns i de långvariga och trofasta förhållandena.
2020-04-24
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP