Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Beatnik II

Jag vill klättra neråt
på samhällsstegen,
bryta alla förbindelser,
avtal och löften,

vrida kontrollurets
visare ur led,
begagna tiden
som en stålaxel

utan slut.
Jag vill bränna mina skepp,
belasta mina broar
med kall häpnad;

man ska undra
om jag är galen
eller bara övertrött,
sörja mina exekutioner

och förundras
av min grundlösa lycka.
Jag bryter tabun
på princip,

belastar frändskap
med utanförskap.
Dårskapet skall vara
min mor och min syster,

min tappra,
självdestruktiva
mörkerdrottning.
Jag skall trampa

den mark
på vilken andra
råkar hamna,
dansa i kärr

som ekar
av självmördarens
brustna verklighetsflykt.
Jag skall marschera

i rasande takt
mot livets utmarker,
sjunga mitt lov
i det mörker

som de andra fruktar.
Här skall jag ruva
på människans bojor,
här skall jag dikta

en mördande vers.
Skriva poem
med skinnflådda händer.
Här skall jag leva

ett oriktigt liv
i otukt,
bespottande
glimrande strass.

Där det gör som ondast
där är man fri;
lycka är att leva
med döden på vers.




Fri vers av Christoffer Andersson
Läst 209 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2020-05-02 17:28



Bookmark and Share


  Emanuel Sigridsson VIP
När man inte gått på nationalismens lögn att det finns en fiende och insett att man är en vara i marknadsekonomins vulgarism, då reser man sin runsten på åldrat versmått.
2020-05-03

  Hon kallar sig poet VIP
Riktigt bra, det känns nästan som att skribenten/diktaren klär av sig medans den skriver detta och är på väg...dit den är på väg, dit den är liksom känner sig är menad att vara. Som att den klär av sig på asfalten, slänger jeansjackan, joggingbrallorna, kepsen, kränger av sig t-shirten...plaggen...bara glider av, av bara farten som fått en säregen gångstil. Swag med andra ord ;)
2020-05-02

  Ulf Carlsson VIP
Den polerade punkens evangelium om "ett oriktigt liv".
Känns fortfarande som en slagkraftig satir mot den pubertala poesin och den revolutionsromantiska samhällssynen.
Hoppas åtminstone på det...
2020-05-02

  Larz Gustafsson VIP
Apropå Kerouac m fl skrev Lundell, att de var författare som bröt med universiteten.
I USA på den tiden skulle all litteratur utgå därifrån. Det struntade Jack och hans gäng i. På så sätt banade de väg och krattade manegen.
2020-05-02
  > Nästa text
< Föregående

Christoffer Andersson
Christoffer Andersson